Téves atomriasztás miatt pánikoltak Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Tévesen szólalt meg az egyik szlovákiai atomerőmű szirénája, de az ott élők egy ideig nem tudták, hogy valóban veszélyben vannak-e, vagy csak tesztelik a riasztást.
Vágólapra másolva!

Előzetes figyelmeztetés nélkül szólalt meg az atomveszélyt jelző sziréna a szlovákiai Jaslovské Bohunice-i nukleáris erőműben. A környéken élő emberek kétségbeesetten hívták a rendőrséget, mert nem tudták, hogy valóban futniuk kell az életükért vagy csak téves riasztásról van szó. A szirénának ugyanis csak komoly veszély esetén kellene megszólalnia.

Később kiderült, hogy az atomerőmű vészjelző rendszerének karbantartása idején hiba történt, ezért lépett működésbe a riasztás. Az incidenst a nukleáris szabályozó hatóság is kivizsgálja. A Daily.sk angol nyelvű szlovákiai internes híroldal emlékeztet arra, hogy az emberek általában nem veszik komolyan a szirénákat, mert tesztnek tartják a riasztást. Kérdés, hogy miként lehet értesíteni őket a nukleáris balesetről: a vészhelyzet esetén hívható számok az elmúlt időszakban többször is elérhetetlenek voltak, a szirénát pedig csak 21 kilométeres távolságban lehet hallani - írja a lap, amely kétségbe vonja a szlovák állam állítását, miszerint biztonságosak a szlovákiai atomerőművek.