Nyelvhasználat Szlovákiában: magyar helységnévtábla egy párkányi úton

Vágólapra másolva!
Az egyetlen önkormányzati kezelésű úton kihelyezték a magyar helységnévtáblát a szlovákiai Párkányban. A városba vezető többi út a közútkezelő hatáskörébe tartozik, a cég szerint a táblák kihelyezése még nincs előírva.
Vágólapra másolva!

Kihelyeztek egy magyar helységnévtáblát a szlovákiai Párkányban - írja a Bumm.sk magyar nyelvű szlovák hírportál. Egyelőre csak a garamkövesdi útra került ki a magyar tábla, azért csak ide, mert ez van önkormányzati kezelésben.

A Párkányba vezető többi út a közútkezelő vállalat hatáskörébe tartozik, az önkormányzat itt egyelőre nem helyeztetheti ki a táblákat. Csepregi Zoltán helyi képviselő már tárgyalt a közútkezelővel, de ők azzal utasították el, hogy a magyar nyelvű táblák kihelyezése még nincs előírva. A képviselő ezt időhúzásnak tartja, véleménye szerint a kisebbségi nyelvtörvény hatályba lépésével lehetőség nyílt erre.

A július elején hatályba lépett szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény 2012 júniusáig ad haladékot a szlovákiai önkormányzatoknak a magyar helységnévtáblák kifüggesztésére. Több szlovák település, például Gúta, Pered vagy Ógyalla mellett Párkány is egy szlovák történelmi személyiségről kapta szlovák nevét, így az 1994-es táblatörvény megtiltotta ezen települések magyar nevének használatát. Párkány (Stúrovo) szlovák nevét L'udovit Stúr XIX. századi szlovák politikusról kapta.

Június vége óta több alkalommal is a magyar nyelv használatát szorgalmazó matricákat ragasztottak ki több dél-szlovákiai városban, így Párkányban is. "Hol marad a magyar felirat? Az egynyelvűség tiszteletlenség! Ez egy többnyelvű ország!" - volt olvasható a matricákon, amelyeket olyan közfeliratokra ragasztottak ki egy magyar kezdeményezés tagjai, ahol úgy vélték, hiányzik a magyar felirat.