Mohamed próféta fenyegeti a magyar óriáskönyvrekordot

Az Aggteleki Nemzeti Parkban látható a világ legnagyobb könyve, Varga Béla
Vágólapra másolva!
A tervek szerint az 1500 kilós óriáskönyv Mohamed próféta életét fogja bemutatni. A magyar csúcstartó üdvözli a dubaji vállalkozást - feltéve, hogy valódi kötött könyvet sikerül összeállítaniuk a készítőknek.
Vágólapra másolva!

Egy dubaji cég döntheti meg a világ legnagyobb könyvének rekordját, amely ma még magyar készítők nevéhez fűződik - adta hírül a Gulfnews hírportál. A jelenlegi csúcstartó Varga Béla könyvkötő egy 4,18 méter magas, 3,77 méter széles, 1420 kilós bőrkötéses könyvvel, amely a Borsod megyei Szinpetriben tekinthető meg.

Dubajban a tervek szerint egy öt méter magas, négy méter széles, 1500 kilós könyv van készülőben. A Mohamed próféta életének történetét bemutató lapokat négy-öt ember tudja majd elforgatni. Az óriáskönyvet Németországban nyomtatják, de Dubajban fogják összeállítatni.

A vállalkozást finanszírozó Masahad befektetési társaság képviselője, Hatem Musztafa azt mondta, a céljuk az, hogy felhívják a figyelmet az iszlámra, ezért választották a szaúdi hittudós, Abdullah Bin Abdul Aziz al-Muszla által írt Mohamed-életrajzot. A további részleteket a megjelenésig titokban tartják, annyit lehet még tudni, hogy a 420 oldalas könyv nyomtatásához kilenc hónap kell majd.

"Ha valóban igazi könyvet raknak össze, csak üdvözölni tudom" - reagált a hírre az [origo]-nak a magyar csúcstartó, Varga Béla. A könyvkötő mesternek azért vannak fenntartásai a vállalkozással kapcsolatban, mert a legutóbbi kihívók, egy libanoni óriáskönyv készítői nem mindenben feleltek meg a könyvkötői követelményeknek: csak ragasztott, nem pedig kötött könyvet készítettek, és ezzel Varga szerint nem is nyerték el a könyvkötőszakma elismerését.

Forrás: www.legnagyobbkonyv.hu

A világ jelenlegi legnagyobb könyve az Aggteleki Nemzeti Park természeti kincseit mutatja be. Kérdésünkre, hogy a dubaji rekord után kész lenne-e újabb óriáskönyvet készíteni, Varga Béla azt mondta, korábban felvetődött, hogy a Bibliát vagy a Koránt feldolgozza ilyen formában, de egyelőre nem gondolkozik újabb csúcsbeállításon. "Ha mégis, akkor olyat fogok csinálni, hogy azt meg se tudják majd közelíteni" - mondta az [origo]-nak.