Több halottja van a kabuli British Council elleni öngyilkos merényletnek

kobbantásos merénylet, Kabul, British Council
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylők rohamozták meg a British Council kabuli irodáját. A támadásban legalább nyolc ember meghalt. A merényletet tálib lázadók vállalták magukra.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merényleteket hajtottak végre az afganisztáni tálib lázadók Kabulban a British Council brit kulturális képviselet és egy ENSZ-hivatal ellen. Három nagy robbantásban a merénylők legalább nyolc embert megöltek, és volt negyedik, kisebb detonáció is.

A robbanások után tűzharc alakult ki a támadók és a biztonsági erők között az ENSZ-épületben, és ez még a tudósítások pillanatában is tartott. A tálibok azt mondták, a merénylettel Afganisztánnak az Egyesült Királyságtól 1919-ben kivívott függetlenségének évfordulójáról emlékeztek meg.

A terrortámadásról beszámolt a NATO egyik szóvivője és az afgán rendőrség, a tálibok szóvivője pedig jelentkezett, hogy az ő embereik rohamozták meg a British Council, illetve az ENSZ épületét.

Egy rendőrségi forrás a BBC brit közszolgálati médiumnak azt mondta, nyolc-kilenc támadó bujkál még a British Council épületében. A terroristák gépfegyverekkel és kézigránátokkal voltak felszerelve. "Egy egész napos harchoz elegendő fegyvert hoztak magukkal" - mondta a rendőrségi forrás. Az épület egyik fala összedőlt a robbanásban, és feltételezik, hogy több afgán rendőr a romok alatt rekedt.

A brit kormány finanszírozásával működő British Council főként kulturális programok szervezésével foglalkozik. Az afgán hatóságok megerősített biztonsági intézkedésekkel készültek a függetlenségi évfordulóra, mert támadásoktól tartottak.

Forrás: AFP