Harminc kilométerre vannak Tripolitól a líbiai lázadók

Vágólapra másolva!
Egyre közelebb kerülnek a körbezárt fővároshoz a líbiai lázadók. Szombaton elfoglalták a Tripolitól harminc kilométerre fekvő Zavija városát, ahol Kadhafi-zászlókat égettek. A líbiai vezető emberei visszaszorultak.
Vágólapra másolva!

Újabb városokat foglaltak el a líbiai lázadók a Moammer Kadhafi bázisának számító Tripoli közelében. A lázadók szerint elfoglalták a fővárostól mindössze 160 kilométerre keletre fekvő Zlitant és a nyugati irányban 30 kilométerre lévő Zavija városát. A líbiai kormány tagadja a lázadók állításait, de az AP hírügynökség egyik riportere a Huffington Post hírportál szerint szombaton járt Zavija főterén, amely tele volt lázadókkal. A lap szerint a kormányerők a város keleti részébe szorultak vissza.

A Reuters szerint a város főterén a lázadók Kadhafi zászlóin taposnak, és felgyújtják őket. "Líbia végre szabad" - mondta az egyikük a hírügynökség tudósítója szerint, ugyanakkor a városban még mindig fegyverropogás és robbanások hallatszódnak. A lázadók szerint Kadhafi katonái visszahúzódtak Tripoli külkerületei felé, és onnan lövik őket.

A BBC szerint az, hogy a lázadók ennyire megerősítették a pozícióikat Tripoli körül, azt mutatja, hogy megvan a kellő erejük ahhoz, hogy visszaszorítsák a NATO légi csapásaival meggyengített kormánypárti csapatokat. Ugyanakkor az egyik lázadó vezető szerint péntek óta 31 lázadó vesztette életét, és 120-an sebesültek meg a heves harcokban.

A BBC helyszíni tudósítója szerint nem világos, hogy a lázadók mit kezdenek ezzel a győzelemmel, ugyanis nyugati, déli és keleti irányból is közrefogják Tripolit, amelyet viszont csak nagy véráldozat árán tudnának bevenni. A Tripoliban uralkodó morálról és a harcok végjátékáról ebben a cikkben olvashat bővebben.