Golyózápor miatt fordult vissza Tripoliból a külföldiek kimentésére küldött hajó

Vágólapra másolva!
Meghiúsult az a líbiai mentőakció, amelyben egy máltai hajóval mentették volna ki a Tripoliban rekedt külföldi állampolgárokat. A hajóra a kikötő előtt golyózáport zúdítottak, ezért kénytelen volt visszafordulni. A líbiai fővárosban szombat este óta folynak harcok a felkelők és a kormányerők között.
Vágólapra másolva!

Félbe kellett szakítani azt a nemzetközi mentőakciót, amelyben külföldi állampolgárokat akartak kimenekíteni a lázadók által körülzárt Tripoliból - jelentette az AFP hírügynökségre hivatkozva a News24 dél-afrikai hírportál. A líbiai fővárosból egy máltai hajóval próbáltak kimenteni kilenc brit állampolgárt és több más ország polgárait is. A hajót azonban Tripoli közelében tűz alá vették, ezért kénytelen volt visszafordulni, és elhagyni a líbiai partokat.

Az esetről az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország külügyminisztériuma számolt be. "A máltai MV Triva 1 hajó, amely külföldieket akart evakuálni, nem tudott bejutni Tripoli kikötőjébe vasárnap reggel, miután golyózáport zúdítottak rá" - mondta az AFP-nek a minisztérium szóvivője, Paulina Kapuscinska. A lengyel kormány szerint jelenleg a líbiai lázadókkal tárgyalnak arról, hogy engedjék be a hajót a kikötőbe.

A hajó a britek mellett Máltára szállítana egy lengyel nőt és három gyerekét is. Korábban a brit kormány is jelezte, hogy ezzel az akcióval menekítenék ki az fővárosban maradt utolsó briteket. Az a híradásokból egyelőre nem egyértelmű, hogy a máltai mentőhajóra a kormányerők vagy a lázadók lőttek-e rá, akik szombat éjjel óta harcolnak egymással a fővárosban (a Tripolit elérő harcokról itt talál részleteket).

Tripoliban a magyar nagykövetség szerint már csak olyan magyar állampolgárok tartózkodnak, akik vegyes házasságban élnek, és életvitelszerűen laknak ott - közölte vasárnap a Tripoliban található magyar külképviselet egyik ügyvivője az [origo]-val. A magyar nagykövetség munkatársai állításuk szerint jól vannak, a Külügyminisztérium pedig nem tervezi a kimenekítésüket (erről itt olvashat bővebben).