"A szemünk láttára olvad el Kadhafi hatalma"

líbiai lázadók ünnepelnek bengáziban miután jelentős katonai sikereket értek el tripoliban
Vágólapra másolva!
Ellenállás nélkül értek be nyugat felől Tripoliba a kormányellenes felkelők vasárnap este. A líbiai fővárosban szemtanúk szerint véres harcok folynak, a líbiai kormány szóvivője szerint több mint ezren meghaltak. Kadhafi kész tárgyalni a felkelőkkel, gárdája állítólag megadta magát, és egyik fiát is elfogták. A NATO vezetői szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere összeomlóban van, Kadhafi egykori helyettese pedig egy tévéinterjúban legfeljebb tíz napot adott a rezsim fennmaradásának.
Vágólapra másolva!

Több száz líbiai kormányellenes felkelő vasárnap este napnyugtakor érte el Tripoli Dzsanzúr nevű nyugati peremkerületét. A felkelőket örömmel fogadja és megéljenzi a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszik, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelik a hosszú konvoj bevonulását - jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

A Sky televízió riportere vasárnap este félmeztelen, győzelem-jeleket mutogató, ünneplő férfiak közül jelentkezett Tripoliból, de a háttérben heves fegyverropogás és tűzijátékok hangja hallatszott. A BBC magyar idő szerint éjjel fél 11-kor azt jelentette, hogy a felkelők konvoja már csak néhány kilométerre van Tripoli központjától.

Kiengednék az országból

A líbiai kormány szóvivője, Moussa Ibrahim magyar idő szerint éjjel fél 12 előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt állította, az elmúlt kilenc órában 1100 ember vesztette életét Tripoliban a harcokban, és 5000 ember megsérült, a kórházak nem tudják ellátni a sérülteteket. Moussa Ibrahim a NATO-t hibáztatta azért, hogy "ebben a békés városban" eluralkodott az erőszak. A szóvivő azt mondta, hogy Kadhafi kész közvetlenül a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökével, Musztafa Abdel-Dzsalíllal tárgyalni. A felkelők a BBC jelentése szerint felajánlották Kadhafinak, hogy távozhat az országból, ha lemond a hatalomról.

Forrás: AFP
Felkelők Tripoli déli részénél. További képekért kattintson a fotóra!

A szóvivő tájékoztatója után a líbiai állami tévé újabb hangfelvételt sugárzott Kadhafitól, aki Tripoli "védelmére" szólított fel minden líbiait, és azt mondta, ez "élet és halál" kérdése.

A BBC korábban azt jelentette, hogy az állami tévé műszaki problémákkal küzd, és nincs adás. Az Al-Dzsazíra a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsra hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi gárdája megadta magát a felkelőknek és letette a fegyvert, a líbiai vezető egyik fiát pedig elfogták.

A fővárost elérő lázadók néhány órával korábban a Tripolitól nem messze nyugatra lévő elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A Závija városa, azaz nyugat felől előrenyomuló felkelők számára ez volt a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton.

Vasárnap este heves lövöldözés tört ki azon tripoli szálloda közelében, ahol a külföldi tudósítókat elszállásolták. A francia hírügynökség szerint Kadhafi-hű fegyveresek állásokat foglaltak az épület előtt és Kalasnyikov gépkarabélyból tüzet nyitottak, feltehetően a felkelőkre, de a hírügynökség tudósítója nem látta a célpontokat.

"Semmi lehetősége a győzelemre"

Oana Lungescu NATO-szóvivő vasárnap este Brüsszelben - vagyis nagyjából azzal egy időben, hogy a lázadók elérték Tripolit - úgy vélekedett, hogy a Kadhafi-rendszer összeomlóban van. "Minél hamarabb ébred rá Kadhafi arra, hogy nincs semmilyen lehetősége a győzelemre, annál jobb lesz mindenkinek" - hangoztatta a szóvivő, aki szerint a Kadhafi-rendszer egyértelműen a végső stádiumába jutott. "Azt látjuk, hogy az emberek pakolják a bőröndjeiket, három közeli embere is elfordult Kadhafitól az elmúlt napokban, és a szemünk láttára olvad el a hatalma" - mondta a BBC tudósítása szerint Oana Longescu.

Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, s jelenleg Olaszországban tartózkodik, a TG3 olasz tévécsatornának adott interjújában úgy vélte, a Kadhafi-rendszer még egy hétig, legfeljebb tíz napig maradhat fenn. Szerinte a líbiai vezető nem távozhat Tripoliból, mert minden kivezető utat lezártak; kizárólag nemzetközi megállapodás alapján hagyhatná el a fővárost, de "ez a kapu zárva van".

A BBC jelentése szerint a Kadhafi-hű líbiai állami televízió vasárnap este arról tudósított, hogy Kadhafi "sétát tett" Tripoli néhány utcájában. A televízióban vasárnap korábban lejátszottak egy hangüzenetet, amelyben Kadhafi azt ígérte, hogy a végsőkig kitart és maradni fog. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, "tart attól, hogy Tripoli égni fog". Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért. "Nem adjuk meg magunkat, nem engedjük át Tripolit a megszállóknak és ügynökeiknek. Veletek vagyok a csatában. Soha sem adjuk meg magunkat, és isten kegyelméből győzni fogunk" - mondta.

Tripoliban már szombatról vasárnapra virradó éjjel fegyverropogás és nagy erejű robbanások voltak hallhatóak. A Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmi központjának számító városban először törtek ki utcai harcok a fél éve tartó líbiai polgárháború kezdete óta, ezzel a líbiai kormányhoz leghűségesebb városban is elszabadult az erőszak.

Líbiában február óta tart a konfliktus a felkelők és a kormányerők között, miután a szomszédos arab országok felkeléseinek mintájára itt is kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatalom megpróbált vérbe fojtani. A lázadók az ország keleti felében gyorsan megszilárdították a hatalmukat, és hónapok óta harcolnak a kormányerőkkel az ország középső és nyugati részén, hogy végül Tripolit is elfoglalhassák. Az országban az ENSZ felhatalmazásával a NATO légi hadműveleteket folytat, amelyek hivatalos célja az ENSZ által elrendelt légtérzár betartatása és a civil lakosság megvédése. A NATO-t azonban folyamatosan az a vád éri, hogy vadászgépei közvetlenül segítik a lázadókat a rendszer megdöntésében.