A Strauss-Kahn elleni vád ejtését kéri a bírótól a New York-i ügyészség

Vágólapra másolva!
Szabadon visszatérhet Franciaországba a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke, ha a bíróság helyt a New Yorki ügyészség indítványának és ejti ellene a szexuális zaklatás vádját. Döntés kedden születhet.
Vágólapra másolva!

New Yorki ügyészség kezdeményezti, hogy ejtsék a vádat a szexuális zaklatással vádolt volt IMF-vezér ellen - írja a BBC.

A 62 éves volt Valutaalap-vezért, akit májusban tartóztattak le, azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazta egy New Yorki hotel 32 éves, afrikai származású szobalányát.

A Dominique Strauss-Kahn elleni vád - amely a nő Nafissatou Diallo állításain alapult - lényegében már összeomlott az elmúlt hetekben, miután kérdőjelek merültek fel a nő állításainak hitelességével kapcsolatban.

A bíró várhatóan kedden dönt az ügyészség beadványáról.

Amennyiben a vádat valóban ejtik Strauss-Kahn ellen, a politikus szabadon visszatérhetne Franciaországba, annak ellenére, hogy Diallo polgári pert is indított ellene. Sőt, nemcsak az országba térhetne vissza, de akár a jövő évi elnökválasztáson is indulhat, ahogy azt korábbi elnök-jelöltjükről a francia szocialisták hétfőn kinyilvánították.

Az ügyészekkel folytatott bírósági találkozója után Diallo ügyvédje azt mondta: a bíróság nem engedi érvényre jutni az igazságot, ha enged az ügyészség kérésének.

"Manhattan kerületi ügyésze, Cyrus Vance megtagadja a jogot egy megerőszakolt nőtől, hogy kiderülhessen az igazság. Ezzel nemcsak az ártatlan áldozatnak fordít hátat, de a törvényszéki, orvosi és egyéb természetű bizonyítékoknak is" - közölte.

Strauss-Kahn ügyvédei megjegyezték, hogy kezdettől biztosak voltak a Valutaalap vezetőjének ártatlanságában.

A párizsi hatóságok a BBC írása szerint még mérlegelik a lépéseket Strauss-Kahn ellen, miután egy francia újságírónő, Tristane Banon azt állította, hogy a politikus megpróbálta megerőszakolni őt egy 2003-as interjú alkalmával.

A New York Post című lap már vasárnap beszámolt az ügyészek várható beadványáról, hangsúlyozva, hogy a bírók általában helyt adnak az ilyen kezdeményezéseknek.

A volt IMF-vezér büntetőügyéről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.