Még lehet francia elnök Dominique Strauss-Kahnból

Vágólapra másolva!
Ha ejtik ellene a szexuális zaklatás vádját, a francia szocialisták szerint nincs akadálya annak, hogy a korábban nagy esélyesnek tartott Dominique Strauss-Kahn elinduljon az elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Visszatérhet a francia politikába Dominique Strauss-Kahn, ha - az ügyvédei várakozásainak megfelelően - kedden ejtik az ellene felhozott szexuális zaklatás vádját New Yorkban. A francia szocialista párt szerint a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója akár a jövő évi elnökválasztáson is indulhat, ha akar. Strauss-Kahnt négy hónappal ezelőtt szexuális erőszakkal vádolta meg egy szobalány. A politikust május 14-én vették őrizetbe.

Korábban a francia szocialisták esélyes államfőjelöltjeként emlegették Strauss-Kahnt. Bár a politikus lekéste a júliusi határidőt, amíg a párt jelöltet választhatott, az esélyesként előlépett Francois Hollande jelezte, hogy ellenfele visszatérhet a politikába. Az egyik francia rádiónak azt nyilatkozta, hogy egy olyan képességekkel rendelkező ember, mint Strauss-Kahn az ország hasznára válhat a következő hónapokban és években, és csak az elhatározásán múlik, hogy indul-e az előválasztásokon.

Strauss-Kahnnak a Guardian című brit lap által idézett egyik barátja szerint azonban egyelőre még korai lenne megmondani, hogy pontosan mi a volt IMF-vezért terve. Ahhoz, hogy indulhasson az előválasztásokon, mind a hat másik jelölt beleegyezésére szükség lesz. A helyzetet bonyolítja, hogy Strauss-Kahn korábbi támogatói azóta már kiálltak valamelyik másik jelölt mellett.

A volt IMF-vezér büntetőügyéről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.