A ramadán alkalmából több ezer rabot engedtek szabadon Türkmenisztánban

Vágólapra másolva!
Több mint 3700 rab, köztük harminc külföldi részesült amnesztiában és sétálhatott ki a börtönből szombaton Türkmenisztánban. Az elnöki amnesztia azt hivatott bizonyítani, hogy az ország vezetése reformokat akar, bár bő egy hete betiltották a műholdas antennákat, mondván, rontják a városképet.
Vágólapra másolva!

Az 5,4 millió fős ország teljhatalmú elnöke, Gurbanguli Berdimuhammedov folytatta elődje, Szaparmurat Nijazov gyakorlatát, mely szerint jeles alkalmakkor nagy számban engednek szabadon rabokat a börtönökből. A mostani, több mint 3700 rabot érintő kegyelem apropója az volt, hogy hamarosan véget ér a muszlim böjti hónap, a ramadán - számol be a Reuters.

Az állami televízióban sugárzott beszédében az elnök kifejtette, hogy Türkmenisztánban rendszeresen kegyelemben részesítik azokat az állampolgárokat, valamint külföldieket, akik beismerték bűnösségüket, és őszinte megbántást mutatnak. Az ország hatóságai ugyanakkor nem közölték, hogy összesen hányan ülnek börtönben Türkmenisztánban.

Az elnöki amnesztia azt hivatott bizonyítani, hogy az ország vezetése reformokat akar, és meg akar szabadulni a 21 éven át vaskézzel irányító, 2006-ban elhunyt Szaparmurat Nijazov elnök politikai hagyatékától. Az energiahordozókban gazdag egykori szovjet tagköztársaság erősebb kapcsolatokat akar kiépíteni a nyugati országokkal, és nyitni a befektetők felé.

Ugyanakkor nincs két hete, hogy Türkmenisztánban betiltották a parabolaantennák használatát a fővárosi épületeken arra hivatkozva, hogy elcsúfítják a környezetet. Berdimuhammedov már 2007-ben, elnöksége első évében javasolta a tányérantennák leszerelését, de akkor elhalasztották a tervet, mert a lakosság nyugtalankodni kezdett, hogy korlátozni fogják a külföldi adók nézését.

Türkmenisztán a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-indexén majdnem az utolsó helyen végzett 2010-ben: csak Eritrea és Észak-Korea szerepelt rosszabbul.