A japán pénzügyminiszter nyerte a kormányfőválasztás második fordulóját

Vágólapra másolva!
Még hétfőn megtartják a japán kormányfőválasztás második fordulóját, miután a Japán Demokrata Párt öt jelöltje közül egyik sem szerzett abszolút többséget. A második fordulót a pénzügyminiszter, Noda Josikiko nyerte, akit kedden valószínűleg megválasztanak kormányfővé.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfőn megválasztotta elnökének Noda Josikiko pénzügyminisztert. Az 54 éves Nodát kedden valószínűleg megválasztja a parlament miniszterelnöknek.

A pártelnökválasztást két fordulóban kellett megrendezni hétfőn, mert az első fordulóban az öt jelölt egyike sem szerezte meg az abszolút többséget. A másodikba Noda és Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője jutott be. Már a szavazás előtt jelezte a másik három jelölt, hogy Nodát támogatja. A pénzügyminiszter 215-177 arányban nyert.

Az elős körben 398 tagú DPJ-frakcióból 395-en adtak le érvényes szavazatot. A legtöbbet, 143-at Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője szerezte meg, az 54 éves Noda 102 voksot kapott. Harmadik lett a legfiatalabb jelölt, a 49 éves Maehara Szeidzsi volt külügyminiszter, akit Kaieda mellett a másik esélyes jelöltnek tartottak az ötből. Ő 74 szavazatot szerzett meg.

Japánban öt éven belül immár hatodik alkalommal választanak miniszterelnököt. Az előző kormányfő, Kan Naoto - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - az után mondott le, hogy kemény bírálatok érték a miatt, hogy kormánya nem volt képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős katasztrófa, a földrengés és szökőár, valamint az azt követő fukusimai atomkatasztrófa következményeivel.