Líbiában marad a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltje

Vágólapra másolva!
A Kadhafi-rezsim bukásával a Lockerbie-merénylet elítéltjének ügyében is a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács dönt, és a testület jelezte, hogy nem adja ki az életfogytig szabadságvesztésre ítélt, de betegsége miatt két éve szabadon engedett Ali Mohamed al-Megrahit.
Vágólapra másolva!

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács igazságügyi minisztere közölte, hogy az észak-afrikai ország új vezetése sem adja ki a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjét. Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynökeként részese volt annak a merényletnek, amelynek során a PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották a skóciai Lockerbie fölött; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Megrahit 2001-ben egy skót bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfit azonban 2009-ben szabadon engedték, mert prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki. Megrahi azonban ma is él, de a CNN amerikai hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint tripoli villájában kómás állapotba került, családtagjai telefonvonal híján nem tudnak orvost hívni hozzá, és nagyon aggasztóvá vált állapota. Két éve nemzeti hősként fogadták a még Moammer Kadhafi vezette Líbiában, sőt maga az ezredes is személyes ismerőse lett. Júliusban Kadhafi mellett jelent meg kerekes székben, és mindvégig kitartott az ártatlansága mellett.

Időközben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is - a merényletben 189 amerikai halt meg - felvetődött, hogy a sót bíróság döntése elhibázott volt, és mégiscsak kérni kellene Megrahi kiadatását. Ezek a hangok felerősödtek az után, hogy Kadhafi kikerült a hatalomból.

Mohammed al-Alagi, az ÁNT igazságügyi minisztere azonban közölte, hogy a hatalom új birtokosai líbiai állampolgárt nem adnak ki, és Megrahit különben is egyszer már elítélték, nincs szükség arra, hogy másodszor is ítélkezzenek fölötte.