Év végéig lezárja az iraki háborút az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Százezer katona már visszatért Irakból, az év végéig pedig a maradék amerikai haderő is elhagyja az országot - erősítette meg Barack Obama amerikai elnök. Az iraki miniszterelnök szerint az országban nem lesznek állandó amerikai támaszpontok.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok az év végéig hazavezényli az Irakban maradt katonáit, és lezárja a háborút - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Amerikai Légió veteránszervezet minneapolisi kongresszusán elmondott beszédében. Az elnök emlékeztetett rá, hogy az amerikaiak harci küldetése véget ért Irakban, ahonnan már százezer katona visszatért. Obama megerősítette, hogy a jövő nyárig 33 ezer katonát fog visszarendelni Afganisztánból "és még többet az azt követő években". Az elnök, aki a felszólalását felhasználta a megemlékezésre a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról és a "9/11-es nemzedék" méltatására is, elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több mint ötmillió amerikai viselte a haderő egyenruháját, akik közült több mint 6200-an az életüket áldozták.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök hivatala kedden azt közölte: az amerikai csapatoknak a tervezett időben, 2011 végéig kell elhagyniuk Irakot, és az országban nem lesznek állandó amerikai támaszpontok. A legfőbb iraki pártvezetők augusztus elején egyeztek bele, hogy Bagdad tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal arról: amerikai katonai kiképzők az után is az arab országban maradhassanak, hogy az amerikai haderőt az év végéig kivonják Irakból. Jelenleg 47 ezer amerikai katona állomásozik az országban, ahonnan a 2008 novemberében aláírt kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében az év végéig ki kell vonulniuk.

Mindeközben egy kétpárti vizsgálóbizottság megállapította, hogy az Egyesült Államok harmincmilliárd dollárt vesztegetett el magánvállalkozóknak nyújtott támogatásokra Irakban és Afganisztánban az elmúlt évtizedben. Az okok között szerepel a rossz tervezés, a nem megfelelő verseny és elszámoltatás. Az iraki és afganisztáni háborús szerződéseket vizsgáló, a szenátus által 2007-ben létrehozott bizottság szerint sürgős változtatásokra van szükség, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló pazarlást.