Nőket fertőztek meg nemi betegségekkel Guatemalában amerikai kutatók az 1940-es években

Vágólapra másolva!
Újabb részletek derültek ki egy az 1940-es években Guatemalában lefolytatott, erősen vitatható amerikai kísérletsorozatról. Amerikai orvosok szándékosan fertőztek meg embereket szifilisszel és más nemi betegségekkel, hogy teszteljék a penicillin hatását. A kísérleti alanyok között elmebetegek és egy halálos beteg nő is volt.
Vágólapra másolva!

Epilepsziás nőket fertőztek meg szifilisszel szándékosan, azt gondolva, segítheti kezelésüket, és egy halálos beteg, eleve szifiliszes nőt újabb betegséggel, gonorrhoeával is megfertőztek, hogy lássák, milyen hatással van szervezetére az újabb betegség - többek között ilyen részletek derültek ki arról az amerikai kutatási programról, amelyet az 1940-es években folytattak Guatemalában.

Az amerikai kutatók az akkor viszonylag új gyógyszernek számító penicillin hatásait próbálták elemezni eleve nemi betegségekben szenvedő vagy szándékosan megfertőzött pácienseken. Összesen 1300 embert vontak be a vitatható kísérletsorozatba, köztük elmebetegeket. Sokakat közülük nem tájékoztattak, vagy nem kérték beleegyezésüket ahhoz, hogy bevonják őket a programba. A vitatható kísérletsorozatra tavaly derült fény, amikor az azt vezető amerikai orvos iratai között egy történész megtalálta az erről szóló feljegyzéseket.

Az ügyben egy az amerikai elnök által felállított testület folytat vizsgálatot, amelynek eredménye a jövő hónapban várható, de a vizsgálóbizottság tagjai hétfőn több részletről is beszámoltak - jelentette a brit Guardian.

A bizottság tagjai szerint a kutatásban részt vevő orvosok messze az emberi méltóság elé helyezték kutatási érdekeiket, és még saját koruk körülményeihez képest is szokatlanul etikátlanul jártak el. Ráadásul semmilyen kézzel fogható eredményt nem produkáltak az 1946 és 1948 között zajló programban. Kiderült az is, hogy az 1300 kísérleti alanyból 700-at kezeltek gyógyszerrel, és közülük 83-an vesztették életüket, bár az nem világos, hogy a fertőzések következtében vagy más okból.

Az ügy miatt korábban már nyilvánosan bocsánatot kért Barack Obama amerikai elnök guatemalai kollégájától, Álvaro Colomtól. Az ügyben a guatemalai kormány is vizsgálatot indított.