Ellentmondanak egymásnak Kadhafi fiai

Vágólapra másolva!
A szökésben lévő Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia harcra buzdít, a másik azonban a harcok befejezéséről tárgyalna. A líbiai lázadók eközben az egyik utolsó Kadhafi-párti helyőrség, Szirt városa ellen vonulnak, amelyet az egyik Kadhafi-fiú szerint több ezren védenek.
Vágólapra másolva!

A harc folytatására szólította fel híveit Moammer Kadhafi Líbiai vezető fia, Seif al-Iszlám Kadhafi egy hangüzenetben. Azt is hozzátette a BBC szerint, hogy Tripoli külső kerületeiből beszél, és hogy "apja jól van".

Az üzenet percekkel azután érkezett, hogy a szökésben lévő Kadhafi egy másik fia azt mondta, fel lett hatalmazva arra, hogy tárgyaljon az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal a harcok befejezéséről. Az országot jelenleg ideiglenesen vezető tanács ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem tárgyalnak, a lázadók csapatai pedig Szirt városának bekerítését tervezik, amely az egyik utolsó olyan hely, amely még a Kadhafihoz hű erők kezén van.

Seif al-Iszlám hangüzenetében arra is figyelmeztette a lázadókat, hogy 20 ezer fegyveres áll készen arra, hogy megvédje a várost. A BBC helyszíni tudósítója szerint Seif al-Iszlámnak a fenyegetései hallucinációnak tűnnek. Azt is hozzátette, hogy az ellentmondásos nyilatkozatok azt sejtetik, hogy a Kadhafi-klán megosztott, de az biztosnak tűnik, hogy nem akarják megadni magukat. Eközben a felkelők katonai tanácsának elnökhelyettese bejelentette, hogy a líbiai felkelők hatóságai szerdán letartóztatták a Kadhafi-rezsim utolsó külügyminiszterét, Abdelati Obeidit.

Részleteket nem közölt, de a felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az egyik sajtófelelőse az AFP-nek megerősítette a hírt, és azt mondta: tudomásuk szerint Obeidit Tripoli Dzsanzúr nevű nyugati peremkerületében fogták el. Obeidi március 31-én került a Kadhafi-kormányzat diplomáciájának az élére, miután az addigi külügyminiszter, Musza Kusza Nagy-Britanniába dezertált.