Cigányok lakta városrészt akartak megrohamozni tüntetők Csehországban

Vágólapra másolva!
Több száz szélsőjobboldali tüntető és roma nézett farkasszemet egymással egy észak-csehországi településen. Előbbiek meg akarták rohamozni a cigányok lakta városrészt. A két csoportot a rendőrség kordonokkal tartotta távol egymástól.
Vágólapra másolva!

Újabb romaellenes tüntetés volt szombaton Észak-Csehországban. Több száz helyi lakos és jobboldali szélsőséges meg akart rohamozni egy főleg cigányok lakta városrészt az etnikai konfliktusairól elhíresült Varnsdorfban. Velük szemben 150 roma gyűlt össze, hogy megvédjék otthonukat - jelentette a CTK cseh hírügynökség. A tüntetők az interneten szervezték meg a demonstrációt, és nem volt rá engedélyük.

A rendőrség kordont vont a két csoport közé, hogy megakadályozza a tüntetőket abban, hogy a romák lakta városrészbe vonuljanak. Többekkel szemben is tettleg léptek fel.

Egy héttel korábban a közeli Rumburkban volt hasonló incidens. A viszony a helyi lakosság és a régióba nagy számban betelepült romák között augusztusban mérgesedett el. Állítólag cigány fiatalok legalább két esetben késsel, vasdoronggal, üveggel felszerelkezve nem roma fiatalokat bántalmaztak, és közülük néhányat súlyosan megsebesítettek.

A hatóságok a támadásokat "rasszista indítékúnak" minősítették, a belügyminisztérium azóta 200 rohamrendőrt vezényelt ki a térségbe a rend fenntartására. A rendőrség több roma támadót őrizetbe vett, és eljárást indított ellenük.

Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő romák között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami hatóságok orvosolják a helyzetet. A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik.