Washington Times: Vallási állam létrehozására szövetkeznek a líbiai iszlamista lázadók

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók között harcoló iszlamisták az interneten tették közé a hatalom kisajátítására vonatkozó terveiket, amelyek között az is szerepel, hogy megdöntsék a Kadhafit követő líbiai kormányt - írja az amerikai Washington Times.
Vágólapra másolva!

A líbiai lázadók között harcoló dzsihádisták megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási államot hozzanak létre - állította hétfőn amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a The Washington Times.

Az amerikai kémszolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a líbiai lázadók között harcoló iszlamistákra, különösen azután, hogy a múlt héten az interneten közzétették a hatalom kisajátítására vonatkozó terveiket. "Több fórum részvevői azt javasolták, hogy az átmeneti időszak után a harcot a szekuláris lázadók és az Átmeneti Nemzeti Tanács ellen kell folytatni" - olvasható egy múlt héten nyilvánosságra hozott amerikai kormányzati jelentésben.

A dokumentum ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szövetkezés egybeesett a mostanában Abdel-Hakim Belhadzs néven emlegetett Abu Abdalláh al-Szadik gerillavezér Tripoliban történt felbukkanásával. Abu Abdalláh, aki korábban az al-Kaidához közel álló Líbiai Iszlám Harcoló Csoport egyik vezetője volt, személyesen irányította Kadhafi fővárosi irányító központjának bevételét.

Kadhafi 2009. decemberében kétszáz dzsihádistát - köztük a csoport tagjait - engedett szabadon cserében azért, hogy azok nyilvánosan megtagadták az erőszakot. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint azonban a gesztus a szervezet számos tagjának esetében nem tekinthető őszintének. Az al-Kaida líbiai csoportjának egyik egykori tagja márciusban azt állította a Washington Timesnak, hogy az észak-afrikai országban mintegy ezer aktív iszlamista szélsőséges tevékenykedett. Egy lapnak nyilatkozó katonai illetékes szerint részben a Nyugat lesz okolható azért, ha a Kadhafi bukása utáni zűrzavarban az iszlamistáknak sikerül majd magukhoz ragadni a hatalmat és Líbiát teokratikus állammá alakítani. A NATO-légicsapásokkal és egyéb támogatással "kikövezzük az utat számukra" - nyilatkozott a neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő.