Berlusconi megszorít, Olaszország sztrájkol

Vágólapra másolva!
A Berlusconi-kormány újabb megszorító csomagja ellen sztrájkkal tiltakozik a legnagyobb olasz szakszervezet. Az olasz parlamentnek 45,5 milliárd eurós megtakarításra kell rábólintania.
Vágólapra másolva!

Egész Olaszországban sztrájkolnak tiltakozásul Silvio Berlusconi kormányának megszorító intézkedései ellen. A legnagyobb olasz szakszervezet, a hatmillió tagot tömörítő CGIL hirdette meg a nyolcórás munkabeszüntetést. Sztrájkolnak a tömegközlekedési dolgozók, beleértve a légi, a vasúti, valamint a kompközlekedést is. Csatlakoztak többek között a kórházak, a postahivatalok, a bankok alkalmazottai is.

Giorgio Napolitano államfő azonnali intézkedéseket sürgetett az olasz államháztartás rendbetételére. A kormány 45,5 milliárd eurós megszorító csomagot próbál meg elfogadtatni a parlamenttel. A sztrájkot a szakszervezetek az intézkedések szenátusi vitájának kezdetéhez igazították. Napolitano felszólította a pártokat, hogy az ország pénzügyi hitelességének az érdekében ne álljanak az intézkedések útjába.

Az olasz kormány augusztus közepén fogadta el a második megszorító csomagot, amely 45,5 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba a július közepén bejelentett, közel 80 milliárd eurós kiadáscsökkentésen felül.

Az Európai Központi Bank eddig az olasz kötvények vásárlásával próbálta védeni Olaszországot, de elege lett abból, ahogyan a kormány a megszorító csomagot kezelte, és nem állt elő konkrét lépésekkel a költségvetés kiigazítására.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank novemberben hivatalba lépő új vezetője, volt olasz jegybankelnök arra figyelmeztette az itáliai politikusokat, hogy hajtsák végre a megszorításokat, és ne vegyék biztosra az EKB további segítségét.