Fokozott biztonsági készültség az amerikai támaszpontokon

Vágólapra másolva!
Nem konkrét fenyegetés miatt, hanem elővigyázatosságból emelték magasabb szintre a biztonsági készültséget az amerikai támaszpontokon. Szeptember 11. és a hozzá kapcsolódó megemlékezések szerepeltek az Oszama bin Laden megölésekor lefoglalt dokumentumokban, az amerikai hatóságok szerint azonban semmilyen hiteles hírszerzési értesülés nem utal támadásra.
Vágólapra másolva!

Magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget az amerikai hadsereg támaszpontjain a szeptember 11-ei terrortámadások közelgő tizedik évfordulója miatt - jelentette be szerdán a védelmi tárca.

George Little, a Pentagon szóvivője szerint nem konkrét fenyegetésre adott válaszlépésről, hanem elővigyázatossági intézkedésről van szó. A támaszpontok többsége amerikai földön található. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida terrorszervezet a múltban előszeretettel lépett akcióba szimbolikus jelentőségű napokon. Szeptember 11. és a hozzá kapcsolódó megemlékezések pedig szerepeltek az Oszama bin Laden megölésekor lefoglalt dokumentumokban.

A Pentagon közlése szerint a külföldön lévő amerikai támaszpontokon már korábban szigorították a biztonsági előírásokat. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter néhány nappal ezelőtt azt közölte, hogy nincsen semmilyen arra utaló, hiteles hírszerzési értesülés, hogy az al-Kaida támadásra készülne szeptember 11. évfordulóján.

Múlt héten kisrepülőgépekre vonatkozó terrorfigyelmeztetést adott ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium.

A Gallup és a USA Today néhány napja nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikaiak 38 százaléka véli úgy, hogy az elkövetkező hetekben valószínű, vagy nagyon valószínű, hogy terrortámadást hajtanak végre. Barack Obama korábban azt mondta, leginkább egy magányos terrorista támadásától kell tartani szeptember 11-e tizedik évfordulóján.