Felfüggesztett pénzbüntetést kapott antiszemita kijelentéseiért Galliano

Vágólapra másolva!
Antiszemita kijelentések és fajgyűlölő gorombáskodás miatt jelentették fel a Christian Dior divatház azóta már kirúgott kreatív igazgatóját. Galliano az alkoholt és a drogot okolta a kirohanásaiért.
Vágólapra másolva!

Egy francia bíróság hatezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte John Galliano divattervezőt antiszemita kijelentései miatt. A bíróság két, Gallianóval kapcsolatos ügyet tárgyalt, mindkettő a párizsi Marais negyedben történt. Az első esetben egy házaspár állította, hogy Galliano zsidóellenes kijelentéseket tett. A második esetben egy nő jelentette fel a divatcézárt fajgyűlölő gorombáskodása miatt.

A Dior elbocsátott vezető tervezője - akitől éppen a nagy botrányt kavart esetek miatt vált meg a nagy múltú divatház - akár hathavi börtönbüntetést és 22 500 eurós pénzbírságot is kaphatott volna. A botrány azonban a karrierjébe került: nemcsak a Diortól, hanem a saját nevét viselő divatház éléről is menesztették.

Galliano már elnézést kért a viselkedéséért egy júniusi tárgyaláson, és azt állította, hogy drog és alkohol hatása alatt állt, amikor a rasszista kijelentéseket tette. A csütörtöki ítélethirdetésen nem jelent meg.

Galliano vagyonát több millió dollárra becsülik. A felfüggesztett pénzbüntetés az ítélet szerint évekig érvényben marad, így ha ismét vétene a törvény ellen, be kell fizetnie a hatezer eurót. Az indoklás szerint, noha a tervező többfajta függőségben szenved, annyira tiszta volt a tudata, hogy tudja, mit tesz. Gallianót büntetlen előéletű, ez hozzájárult ahhoz, hogy mérsékelt büntetéssel megússza. Az eljárás költségeit neki kell állnia, ez ötezer euróra rúg. Jelképes kárpótlásként egy eurót kell fizetnie a sértetteknek.

A BBC brit közszolgálati médium párizsi tudósítója szerint a bíróság ítéleténél sokkal nagyobb büntetés a tervezőnek az, hogy a hírnevének nagyon sokat ártottak ezek az incidensek. Galliano a munkájában rá nehezedő nyomást okolta azért, hogy kialakult az alkohol- és altatófüggősége.

A tervező 1996-ban vette át a Christian Dior kreatív igazgatói posztját, és tizennégy éven át vezette a divatházat. A hírek szerint a tervező Svájcban és az Egyesült Államokban rehabilitáción vett részt, botránya óta kerüli a nyilvánosságot.