Szigorították a terrorizmus büntetését Bolíviában

Tóásó Előd pere, La Paz, A bíróság elutasította a terrorizmussal vádolt Tóásó és Tadic szabadlábra helyezés iránt kérelmét
Vágólapra másolva!
Az eddigieknél jóval szigorúbb büntetést is ki lehet szabni a terroristákra Bolíviában, ahol módosították a terrorizmus és a szeparatizmus elleni törvényeket. A változás a vizsgálati fogságban lévő Tóásó Előd ügyére is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Bolíviában szigorították a terrorizmus és a szeparatizmus elleni törvényeket - jelentették csütörtökön az ABI hivatalos bolíviai hírügynökség és a helyi lapok. A parlament törvénybe iktatta, hogy a terrorizmus és a szeparatizmus finanszírozása bűncselekmény, és súlyosbította a terrorizmusra és a szeparatizmusra kiróható büntetéseket.

Ezután 15-20 évi börtön és vagyonelkobzás szabható ki a terroristák és a szakadárok pénzügyi támogatásáért, illetve a kegyelmi eljárás lehetőségének kizárásával 30 évi börtön azokra, akik megbontják az ország (területi) egységét. A kormány azzal indokolta a változtatásokat, hogy ezekkel Bolívia eleget tesz a nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek. Az ellenzék szerint azonban az autonómiatörekvések letörésének lehetőségét teremtik meg a hatóságok számára, különös tekintettel Santa Cruz tartományra.

E tartomány fővárosában számoltak fel több halálos áldozattal járó akcióval 2009 áprilisában egy állítólagos terrorista csoportot, amely az ügyészség szerint szakadár ellenzéki körök szolgálatában állt. A csoportban magyar állampolgársággal rendelkező személyek is voltak. Közülük Tóásó Előd azóta is vizsgálati fogságban van, és a törvényi szigorításokat rá is megpróbálhatják alkalmazni.