Brit kisegítő tanárból lett Szomália miniszterelnök-helyettese

Vágólapra másolva!
A gyengén teljesítő tanulók felzárkóztatásában részt vevő londoni tanárt váratlanul nevezték ki két fontos pozícióra. A 64 éves férfi már meg is kezdte a munkát az éhínség által sújtott Szomáliában.
Vágólapra másolva!

Egy londoni iskola kisegítő tanárát nevezték ki Szomália miniszterelnök-helyettesének és külügyminiszterének, a 64 éves tanító állítása szerint a nyári szünet elején még nem tudta, hogy a kinevezésére készül a szomáliai kormány - írja a brit BBC.

Mohamed Ibrahim két éven át dolgozott egy newtoni (London) katolikus iskolában, ahol a gyengén teljesítő tanulókat segítette a felzárkózásban, amíg váratlanul fel nem kérték a miniszterelnök-helyettesi pozícióra Szomáliában. Az iskola igazgatója elmondta, Ibrahim e-mailben kérte tőle munkaviszonya felmondását, Richard Kolka a levél tartalmából is idézett.

"Azt írta, hogy váratlanul keresték meg Szomáliából a nyári szünet alatt, és már meg is kezdte a munkát. Részt vett az ENSZ élelmezésügyi szervezetének római konferenciáján, egy iszlámmal foglalkozó találkozón Isztambulban, és Etiópiába is elutazott, hogy segítséget kérjen az éhínség által sújtott Szomália számára az Afrikai Uniótól. Amikor olvastam az e-mailt, lenyűgözött a hír, de kicsit meg is ijedtem. Hatalmas megtiszteltetés ez, de óriási felelősség is" - mondta az igazgató.

Szomáliában húsz éve, a polgárháború 1991-es kitörése óta nincs nemzetközileg elismert, működőképes kormány. Ibrahim a fővárosban lévő, az ENSZ által támogatott kvázi kormány tagja lett. Az ENSZ júliusban ismerte el először, hogy éhínség van az országban, azóta már az ország harmadában hirdettek hivatalosan is éhínséget.

Szomália különböző részei vallási vagy más alapon szerveződő milíciák hatalmában vannak, a központi kormányzat csak az ország egy szeletét ellenőrzi. Az ország déli, jelenleg éhínség sújtotta részét a szélsőséges muszlim al-Sahab milícia uralja, amely korábban megtiltotta számos nemzetközi segélyszervezet tevékenységét.