A Híd-Most párt elérte, hogy az alkotmánybírák elé kerüljön a szlovák állampolgársági törvény

Vágólapra másolva!
A szlovák kormánykoalícióban jelen lévő Híd-Most párt kezdeményezésére több mint harminc képviselő írta alá azt a beadványt, amely azt kéri az alkotmánybíráktól, mondják ki, hogy senki sem fosztható meg állampolgárságától csak azért, mert felvett egy másikat is.
Vágólapra másolva!

Összegyűlt a szükséges harminc aláírás a szlovák állampolgársági törvény alkotmánybírósági megtámadásához. A Híd-Most és a Polgári Konzervatív Párt tagjai mellett a szintén koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió(SDKU) több képviselője is aláírta az íveket - írja a pozsonyi Új Szó online kiadása.

A beadvány sikerességéről erősen megoszlanak a vélemények: a Híd képviselői, valamint egyes alkotmányjogászok szerint a hatályos jogszabály alkotmányellenesen veszi el a szlovák állampolgárságot, ám több szakértő pont ennek ellentétét állítja. Egy - a lapnak nyilatkozó - magyarországi nemzetközi jogi szakértő szerint az alkotmánybíróság politikai okok miatt akkor sem fogja elismerni a jogszabály alaptörvénybe ütközését, ha ez valóban így van.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette akkori koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva. A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét. Iveta Radicová kormánya azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.