Kommandósokat kellett bevetni egy csehországi romaellenes tüntetésen

Vágólapra másolva!
A rendőrök vízágyúkkal, könnygázzal kezdték el feloszlatni a tömeget, amely Varnsdorf romák lakta részeinek megtámadására készült. A rendőröknek csak este kilenc óra után sikerült rendet teremteniük a városban. Az összecsapás miatt Varnsdorfba utazott a cseh belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek, és csaknem kéttucatnyi embert őrizetbe vett a cseh rendőrség szombat este az északnyugat-csehországi Varnsdorfban egy romaellenes tüntetés után.

A romák és a növekvő bűnözés elleni tüntetést a cseh sajtó által neonácinak minősített Munkáspárt-Társadalmi Igazságosság (DSSS) szervezte. A gyűlés résztvevői - mintegy ezer helyi lakos és jobboldali szélsőséges - meg akarták támadni a város szélén lakó romákat, ezért a kommandósoknak kellett beavatkozniuk.

A rendőrség előbb megpróbálta eltorlaszolni az utcákat, de miután a tömeg üvegekkel, kövekkel a kommandósokra támadt, és áttörte a kordonokat, a rendőrök gumibottal, vízágyúkkal, könnygáz és füstbombák bevetésével kezdték feloszlatni a tömeget.

Mindennaposak a tüntetések a térségben

A CT24 közszolgálati hírtelevízió jelentése szerint több mint négy órán át tartottak az utcai összecsapások a városban szétszéledt szélsőségesek kisebb-nagyobb csoportja és a rendőrség között, s a helyzet csak este kilenc óra után rendeződött, a város utcáin kommandósok és lovas rendőrök járőröznek. "A hatóságok csak az után avatkoztak be, hogy az engedély nélküli felvonulás résztvevői pirotechnikai eszközökkel és kövekkel támadni kezdték a rendőröket" - közölte Jarmila Hrubesová, regionális rendőrségi szóvivő. Az esti órákban Jan Kubice belügyminiszter, valamint Vladislav Husák, az országos rendőrfőkapitány helyettese is a városba érkezett.

A helyi lakosság és a régióba az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség ebben a hónapban mérgesedett el, azután, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsérültek. Ezért a cseh belügyminisztérium egy hete ötven főből álló elit kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A helyzet elmérgesedését mutatja, hogy most már több száz kommandós van a térségben, s mindennaposak a tüntetések.

Észak-Csehországban egyre súlyosabb problémát jelent a jelentős számú, rossz körülmények között élő, többségében munkanélküli roma lakosság. A helyi megfigyelők és a prágai sajtó szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy a régióba romák szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A romákat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ közelében lévő térségekbe, így az ottani városokban így romagettók alakulnak ki.