Bugár Béla: Szlovákiának is hozzá kell járulnia Európa stabilizációjához

Vágólapra másolva!
A négypárti szlovák kormánykoalícióba tartozó magyar-szlovák Híd párt elnöke közölte, képviselői kiállnak Iveta Radicová miniszterelnök mellett, s nem támogatják az ellenzéki bizalmatlansági indítványt.
Vágólapra másolva!

"A mentőcsomagról szóló szavazás egyben Szlovákia helyéről és pozíciójáról szóló szavazás is, szavazás arról, milyen lesz a jövőbeni Európa. Mi támogatni fogjuk" - jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke szombaton Kassán, a párt országos közgyűlése utáni sajtóértekezleten.

A pártelnök közölte, hogy a közgyűlés álláspontja egyértelmű, és felelősségteljesebb hozzáállásra szólította fel az összes koalíciós képviselőt is. "Szlovákia jövője szempontjából kötelességünk, hogy felelősségteljesen viselkedjünk, és hozzájáruljunk az Európai Unió és az euróövezet stabilizációjához" - szögezte le a politikus.

Feszültség a koalícióban

A szlovák kormánykoalíció pártjai megosztottak a kérdésben: a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a partnereivel ellentétben határozottan ellenzi a görögök újabb megsegítését, és csütörtökön saját kampányt indított a mentőcsomag ellen, ami nagyon kiélezte a koalíciós viszonyokat. Ráadásul az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt szintén a héten a koalíció korrupciógyanús ügyei miatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben Iveta Radicová miniszterelnök ellen - erről a jövő kedden szavaz a törvényhozás -, így bizonytalanná vált a kormány helyzete. A koalíciós képviselők és a kormány hétfőn közös tanácskozást tartanak, hogy megpróbálják megtalálni a kiutat.

Bugár szerint várhatóan napirendre kerül az a javaslat, hogy a miniszterelnök iránti bizalmi szavazást kössék össze a mentőcsomagról szóló szavazással. A közgyűlés ezzel kapcsolatban azonban semmiféle kötelező erejű határozatot nem fogadott el. A Híd elnöke hozzátette, hogy pártja képviselői kiállnak Radicová mellett, s nem fogják támogatni az ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Bugár bírálta az SaS-t, amely szerinte politikai előny szerzésére használja a görögök megsegítésének kérdését. "Ez helytelen" - vélekedett a pártelnök, aki egyben a szlovák parlament alelnöke is. A Hídban a pártelnök szerint nincs belső feszültség. A pártnak jelenleg mintegy 4500 tagja van, a magyarok és a szlovákok aránya hét a háromhoz. A közgyűlés tárgyalásai magyar nyelven zajlottak le, a szlovák résztvevőknek biztosították a tolmácsot.