Volt francia elnököt és kormányfőt vádolnak korrupcióval

Vágólapra másolva!
Afrikai vezetőktől érkező kenőpénzek elfogadásával vádolta meg Jacques Chirac volt francia köztársasági elnököt és egykori kormányfőjét, Dominique de Villepint az az ügyvéd, aki a mai napig kulcsszerepet tölt be a francia elnöki hivatal és az afrikai országok közötti kapcsolattartásban.
Vágólapra másolva!

A 66 éves, libanoni származású Robert Bourgi a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt állította, hogy Chirac mandátuma alatt rendszeresen az ő feladata volt afrikai államfőktől érkező pénzek átadása az elnöknek, illetve a miniszterelnöknek. Az ügyvéd "több tízmillió (francia) frankról" beszélt, mely egyebek mellett állítólag Chirac 2002-es elnökválasztási kampányának finanszírozására szolgált.

"Chirac, majd Villepin londinere voltam" - hangsúlyozta az interjúban Bourgi, hozzátéve, hogy többször is látta, amint az említett politikusok megszámolták a pénzt, amely az általa szállított bőröndben volt. Bizonyítékokkal ugyanakkor nem szolgált.

Az ügyvéd szerint az afrikai "bőröndakció" 1997 márciusában kezdődött és 2005 végén ért véget (Chirac 1995 és 2007 között volt Franciaország államfője, Villepin ez idő alatt először az elnöki hivatalt vezette, majd külügyminiszter és miniszterelnök volt). Bourgi azt is megemlítette, hogy tudomása szerint a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy hivatalba lépése óta nem történt hasonló eset.

Miután kormánypárti és ellenzéki politikusok is meglepetésüknek adtak hangot amiatt, hogy az üzletember a bíróság helyett a sajtóban vádolta meg a korábbi államfőt, Bourgi kijelentette: "Ha az igazságszolgáltatás meg akar hallgatni, itt vagyok. Mindenkinek a rendelkezésére állok, aki szeretne meghallgatni".

A volt kormányfő a France 3 közszolgálati televíziónak adott interjúban vasárnap "méltatlannak" és "hazugnak" nevezte az ellene felhozott vádakat, hangsúlyozva, hogy "mindez nem a véletlen műve". "Érezhető a kitartás és a szándék Jacques Chirac elnökségének besározására néhány nappal azelőtt, hogy a fellebbviteli bíróság ítéletet hirdet a Clearstream-ügyben" - tette hozzá Villepin.

A Clearstream-ügyben a bíróság arra keresi a választ, hogy Dominique de Villepin volt kormányfő és Nicolas Sarkozy között dúló hatalmi harc során előbbinek része volt-e abban, hogy Sarkozyt és számos más politikust valakik hamis vádakkal le akarták járatni.