Pénzt és halált osztott igazság helyett Kadhafi jogvédők szerint

A Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, polgárháború, líbiai zavargások, Moamer Kadhafi, Moammar
Vágólapra másolva!
Líbia az egyik legkevésbé demokratikus és szabad ország a jogvédők szerint. Az augusztusban hatalmából elűzött Moammer Kadhafi líbiai vezető uralma alatt bárki eltűnhetett nyomtalanul, vagy halálra ítélhették a vezető eszméinek bírálata miatt. Mire volt képes hatalma védemében Kadhafi?
Vágólapra másolva!

"Nem volt szörnyeteg, de az tény, hogy ő felelt az elnyomásért Líbiában. Egyetlen dolog érdekelte, az, hogy mindenáron megtartsa a hatalmát" - mondta Moammer Kadhafi líbiai vezetőről az [origo]-nak adott interjújában Dorothea Auer, Ausztria Tripoliba akkreditált nagykövete.

Kadhafi valóban minden eszközt mozgósított hatalma megtartása érdekében. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet friss jelentése szerint a Kadhafihoz hű erők emberiség elleni bűntetteket és háborús bűnöket követtek el az országban február közepén kitört felkelés elleni fellépés során (a nemzetközi büntetőbíróság idén júniusban emiatt körözést is adott ki a diktátor ellen). A jogvédők nem mulasztották el a felkelők által elkövetett visszaélések dokumentálását sem, háborús bűnök elkövetésével vádolva őket, de jelezték, Kadhafiék súlyosabb bűnöket követtek el.

A felkelők által elkövetett visszaélések - több tucat elfogott Kadhafihoz hű ember megölése, kínzása, gyanúsnak tartott személyek jogtalan bebörtönzése - nem vetnek túl jó fényt a diktátort elűző új vezetésre, de sok emberséget ők sem tanulhattak Kadhafi uralma alatt.

Utolsók között demokráciában

A világ országaiban a demokrácia helyzetét vizsgáló Economist Intelligence Unit demokráciaindexe például a vizsgált 167 ország közül tavaly az utolsók közé helyezte Líbiát. Kadhafi országa hátulról a 10. helyen szerepelt a listán, jóllehet Líbia addigra már kiszabadult a többek között a terroristáknak nyújtott támogatások és tiltott fegyverkezés miatti nemzetközi elszigeteltségből.

Forrás: AFP/Partick Kovarik

Ijesztő képet festenek a Kadhafi-rezsimről a nagyobb nemzetközi jogvédő szervezetek is. Tovább tart a civil társadalom elnyomása, a beígért emberi jogi reformok is váratnak magukra - írta a Human Rights Watch (HRW) a tavalyi évről szóló, idén január 24-én kiadott éves jelentésének Líbiáról szóló fejezetében. A rezsim ugyan tavaly kiengedett több száz politikai foglyot, de továbbra is százával tartottak fogva olyanokat, akiknek már lejárt a büntetésük, vagy felmentették őket a bíróságok. A kiengedettek közül sokan ugyanakkor semmilyen kárpótlást nem kaptak - írta a HRW.

Kadhafi rezsimje adós maradt az emberi jogokat sértő számos múltbeli esemény feltárásával - jelezték a jogvédők, akik több tucatnyi ellenzéki és a rendszerrel szemben kritikus személy eltűnését tartották számon a tavalyi jelentésekben. A HRW és az Amnesty is megemlíti annak a két, 1990-ben Egyiptomban letartóztatott ellenzékinek az ügyét, akit az egyiptomiak még az év márciusában kiadtak Líbiának, de azóta sem jött róluk hír, illetve annak a Líbiában eltűnt, libanoni síita imámnak az esetét, akiről 1978 óta nem tudni, hova lett. Az országban nem léteztek független civil szervezetek, az egyetlen szervezet, amely felemelhette a szavát az emberi jogok megsértése miatt, az a Kadhafi-alapítvány emberi jogi csoportja volt, amelyet Kadhafi egyik fia, Szejf al-Iszlám vezetett.

Pénz igazság helyett

Kadhafi alatt hallgattak a vérengzésekről is. Például az Abu Szelim börtönben 1996-ban történt, 1200 rab halálával járó eseményekben elhunytak névsorát soha nem tették közzé - olvasható az Amnesty International (AI) tavalyi jelentésének Líbiát taglaló részében. A vérengzés körülményeinek a feltárása sem történt meg, jóllehet 2009-ben vizsgálóbizottságot is felállítottak, amely tavaly márciusra ígért egy beszámolót, de ez az év elejéig nem készült el.

A rezsim pénzt ajánlott azoknak a családoknak, akiknek hozzátartozója az Abu Szelimben halt meg, de csak ha visszavonják az ügyben indított bírósági keresetüket. Azokat, akik ebbe nem egyeztek bele, a hatóságok zaklatták, és igyekeztek nyomást gyakorolni rájuk.

Kadhafi országa ellen egészen 1999-ig ENSZ-embargó volt érvényben két - 1988-ban a skóciai Lockerbie, illetve egy 1989-ben Csád felett felrobbantott - utasszállító repülőgép elleni merénylet miatt. Az embargót az USA külügyminisztériumának 1999-es, Líbiára vonatkozó emberi jogi jelentése szerint csak azután szüntették meg, hogy Kadhafi kiadta az előbbi merénylet gyanúsítottjai Skóciának, illetve jelentős összeget fizetett az utóbbi merényletben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

Halálbüntetés a kritikusoknak

A szólásszabadság egyáltalán nem érvényesült Kadhafi országában. Tavaly az előző öt évben tapasztalható fokozatos enyhítésnek is véget vetettek, több ellenzéki líbiai honlapot elérhetetlenné tettek, illetve kéttucatnyi újságírót tartóztattak le hosszabb-rövidebb időre. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezetnek a sajtószabadság helyzetét taglaló listáján szereplő 178 ország közül Líbia a 160. helyen állt. Kadhafiék szigorúan büntették a más véleményen lévőket. Bárki életfogytig tartó börtönt kaphatott az ország hírnevének beszennyezéséért, vagy Kadhafi bírálatáért, és mindennapos volt az öncenzúra.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Azokat egyenesen halálbüntetés fenyegette, akik olyan tiltott csoporthoz csatlakoztak, amely megkérdőjelezte az 1969-es, Kadhafit hatalomba juttató forradalom eszméit. Kadhafi rezsimje a végrehajtott halálbüntetések számában tavaly a hatodik helyen állt a világon. 2010-ben legalább 18 embert végeztek ki különböző bűnök miatt, de az Amnesty International szerint ez a szám feltehetően magasabb volt. Tavaly májusban egy helyi lap arról írt, hogy legalább kétszáz ember vár halálos ítéletének végrehajtására. Decemberben Kadhafi Líbiája nemmel szavazott arra az ENSZ közgyűlési határozatra, amely a halálbüntetés betiltására szólított fel.

A külföldről érkező menekültek sem számíthattak semmilyen kíméletre, hivatalosan nem is léteztek. A rezsim csak törvénysértő illegális bevándorlóként tekintett rájuk, a hatóságok gyakran bántalmazták, kínozták őket őrizetbe vételük után, és bevett gyakorlat volt kitoloncolásuk. Kadhafi nem írta alá a menekültekről szóló 1951-es nemzetközi egyezményt, és nem működtek együtt az ENSZ menekültügyi főbiztosságával sem.

A kisebbségeknek is sanyarú sors jutott. A Líbiában amazignek nevezett berberek például nem tanulhattak anyanyelvükön, nem használhatták eredeti nevüket a hivatalos dokumentumokon, újévi ünnepségüket iszlámellenesnek nyilvánították, településeik nevét átírták a pánarab nacionalizmus nevében. Az AI a tabu nevű törzs sorsát említi. Az átlagos líbiaiaknál feketébb bőrű, a szudáni és csádi határ közelében élő népcsoportot is hátrányos megkülönböztetés érte. Tagjai nem kaptak hivatalos iratokat, útlevelet, nem írathatták be gyerekeiket a kufrai iskolákba, sokukat kikötöztettek lakásukból anélkül, hogy más lakhatást biztosítottak volna nekik. A csoport 2008-as tüntetéseit vérbe fojtották, a hatósági fellépésnek több tucat halottja volt.