Szabadon engednek Iránban két kémkedés miatt elítélt amerikait

Vágólapra másolva!
Több mint két évet töltött börtönben két amerikai férfi, aki az iráni hatóságok állítása szerint Irak felől, a hegyeken keresztül, illetéktelenül lépett be Irán területére.
Vágólapra másolva!

Két napon belül elengedik az Iránban 2009-ben kémkedés miatt letartóztatott, és augusztus végén nyolc év börtönre ítélt két amerikai férfit - közölte a Reuters hírügynökség kedden. Erről Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszélt az amerikai NBC televíziós csatornának. A hírt a csatorna a Twitter-oldalán tette közé, még az interjú adásba kerülése előtt.

Shane Bauer, Josh Fattal és a már korábban elengedett Sarah Shroud 2009 júliusában az iraki hegyekben túrázott, az iráni hatóságok szerint azonban átléptek Irán területére. A három amerikai állampolgárt elfogták, és kémkedés gyanújával letartóztatták. A súlyos beteg Shroudot 2010 szeptemberében félmillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Bauer és Fattal támogatói szerint Irán nem hozott nyilvánosságra bizonyítékokat, amelyek a két férfi bűnösséget alátámasztották volna. A támogatók körében nagy megrökönyödést keltett az augusztus végi ítélet, mert korábban az iráni külügyminiszter pozitívan beszélt az amerikaiak esetleges elengedéséről. Korábban Barack Obama is megszólalt az ügyben, az amerikai elnök tagadta, hogy a három Közel-Keleten dolgozó amerikai kapcsolatban állt volna a titkosszolgálattal. A három amerikai elfogása óta állította, hogy ha egyáltalán átléptek Irán területére, az csak véletlen lehetett.