Felmentették a volt argentin elnököt a fegyvercsempészet vádja alól

Vágólapra másolva!
Az argentin bíróság nem jogerős ítéletében kedden felmentette a fegyvercsempészet vádja alól Carlos Menem volt elnököt és tizenhét társát - közölte az ügyben eljáró Buenos Aires-i bíróság. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

A 81 éves politikusra - aki 1989 júliusától több mint tíz éven át volt Argentína elnöke, és jelenleg az argentin szenátus tagja - nyolc év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

A három éve indult per tárgya az 1991-1995 között Ecuadorba és Horvátországba való argentin fegyverszállítás volt. A két ország ugyanis akkor fegyverembargó alatt állt. A vád szerint Menem és a tizenhét másik vezető tisztségviselő tudtával jutottak el a hivatalosan Panamának és Venezuelának szánt, összesen 6500 tonnányi, mai áron 76 millió euró értékű fegyverszállítmányok - lövegek, gépkarabélyok, harckocsi-elhárító rakéták és lőszer - Horvátországba és Ecuadorba. Horvátország 1991-től 1995-ig függetlenségi háborút folytatott, Ecuador 1995-ben Peruval vívott rövid háborút a két ország közös határán fekvő, vitatott hovatartozású területért.

Menem azzal védekezett a bíróság előtt, hogy ő elnökként csak aláírta a venezuelai és panamai fegyverexportról szóló rendeletet, ezután már nem volt rálátása az ügyre, ezért nem tudhatta, hogy a szállítmányokat valójában nem a hivatalosan megadott rendeltetési helyre vitték. Menemmel együtt felmentették az ügy tizenhét másik vádlottját, köztük a volt védelmi minisztert, a légierő volt parancsnokát és az állami fegyvergyár akkori vezetőjét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be.