Második nekifutásra bejegyezték az Erdélyi Magyar Néppártot

Vágólapra másolva!
A júliusi elutasítás után most jóváhagyta a bukaresti táblabíróság az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését. Az új erdélyi magyar párt létrehozását a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta csütörtökön a bukaresti táblabíróság az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzési kérelmét - jelentette be Kolozsváron Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke. A Krónika című erdélyi lap internetes kiadásának beszámolója szerint Toró a sajtótájékoztatón elmondta: még korai az új alakulat konkrét struktúrájáról és vezetőségének összetételéről beszélni.

Az új erdélyi magyar párt bejegyzését a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte. A bukaresti törvényszék júliusban elutasította az új romániai magyar párt jogi bejegyzését. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta, és ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia.

A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróság másodfokon hozta meg a végleges döntést - írja a Krónika. Az EMNP hivatalos bejegyzéséhez szükséges iratokat és támogató aláírásokat idén május elején nyújtották be a bukaresti törvényszéken az új alakulat kezdeményezőinek képviselői. A párt bejegyzéséhez több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ország 19 megyéjében és Bukarestben.