Óvatosan tapogatózik a demokrácia irányába a kínai miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A kínai miniszterelnök szerint országában változtatni kell az abszolút hatalom rendszerén, nagyobb teret kell engedni a demokráciának. Ven Csia-pao erről a világgazdasági fórumon beszélt üzletembereknek.
Vágólapra másolva!

A kínai miniszterelnök, aki a kommunista hierarchiában a harmadik helyet foglalja el, korábban már többször is beszélt arról - gondosan megválogatott hallgatóság előtt -, hogy Kínában politikai reformokra van szükség. Hozzászólásairól azonban ritkán számolnak be az állami kontroll alatt működő médiában, így a legtöbb kínai ezzel nincs is tisztában - írja a BBC brit közszolgálati adó internetes oldala.

Legutóbb az északkelet-kínai Talienben tartott a világgazdasági fórumon üzleti vezetők előtt beszélt arról, hogy "sürgető feladat" a párt és az ország vezetési rendszerének megreformálása az alkotmányon és a törvényeken keresztül. "Ha az emberek jól tudnak irányítani egy falut, képesek jól kezelni a megyéket is, sőt a várost is" - mondta Ven Csia-pao. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy praktikusabb először a demokráciát a kommunista párton belül erősíteni.

A BBC írása szerint Ven Csia-pao, aki alig egy év múlva visszavonul, megpróbál reformer-címkével távozni, és változásokra biztatni a kínai vezetők következő generációját is. Ugyanakkor nagyon kevés esély van arra, hogy hivatali idejének ilyen késői szakaszában valódi reformok születhessenek meg.