Az utolsó pillanatban leállíttattak egy kivégzést az USA-ban

kivégzés, villamosszék
Vágólapra másolva!
Csütörtök este végeztek volna ki egy kettős gyilkosság miatt elítélt férfit Texasban, de az amerikai legfelsőbb bíróság határozatlan időre felfüggesztette annak végrehajtását. A férfi ügyvédei fellebbeztek, mert a per során egy pszichológus azt állította, hogy szabadulásuk után a "feketék hajlamosabbak az erőszakos cselekményekre".
Vágólapra másolva!

Leállíttatta az amerikai legfelsőbb bíróság egy Texas állambeli afroamerikai férfi kivégzését, mert a fellebbezést benyújtó védőügyvédek szerint a büntetőperben fajra vonatkozó kérdés is elhangzott. A 48 éves férfit azért ítélték 1997-ben halálra, mert megölte volt barátnőjét és annak új barátját - számol be az esetről az AFP hírügynökség. A férfi bűnösségét a per során nem vitatták, de azt igen, hogy miért halálbüntetésre ítélték.

Az ítéletet a Texas állambeli Huntsville börtönében, helyi idő szerint csütörtök este hajtották volna végre méreginjekcióval, de a szövetségi legfelsőbb bíróság ezt meghatározatlan időre felfüggesztette. Az elítélt ügyvédei amiatt fellebbeztek, hogy a per során egy szakértőként meghallgatott pszichológus azt állította, a feketék hajlamosabbak erőszakos cselekményeket elkövetni, ha kiengedik őket a börtönből.

Az ügyvédek Rick Perry texasi kormányzóhoz is fellebbezést nyújtottak be, de a legfelsőbb bíróság lépése miatt neki most semmit sem kell tennie. A republikánus Perry támogatja a halálos ítéletek alkalmazását, 11 éves hivatali ideje alatt Texasban 235 elítélt gyilkost végeztek ki - a szövetségi államok közül messze a legtöbb embert. Perry szeretne pártja elnökjelöltje lenni, ezért lépéseit most nagyobb figyelemmel kíséri az amerikai közvélemény.