Sorra ítélik el Egyiptomban a bukott rendszer vezetőit

Kairó, Egyiptom, tüntetők elfoglalták az izraeli nagykövetséget, utcai harcok, összecsapás
Vágólapra másolva!
Egyiptomban háromévi börtönre ítéltek vasárnap egy volt minisztert korrupció vádjával, ezzel már a második börtönbüntetéssel járó ítélet született ellene. A forradalom utáni országban több mint húsz per folyik, csütörtökön egy másik minisztert és egy acélipari mágnást is elítéltek.
Vágólapra másolva!

A forradalom előtt a turisztikai tárcát irányító Zohar Garanah a második büntetését kapta korrupció miatt vasárnap. Az első ötéves börtönt azért kapta, mert befektetőket törvényellenesen juttatott állami földekhez, ezúttal három évet kapott. Az egyiptomi jog értelmében a két büntetés közül csak az egyiket, a hosszabbikat kell letöltenie.

Csütörtökön Ahmed Ezz acélmágnást ítélték 10 évre korrupció miatt. Ő a korábbi kormánypárt egyik bennfentese volt. Ugyanebben az ügyben a volt kereskedelmi miniszter, Rasid Mohamed Rasid 15 évet kapott.

Egyiptomban mintegy kéttucatnyi per folyik az előző rendszer urai ellen korrupció, a hatalommal való visszaélés, pénzmosás és a tüntetők lelövésére adott parancs miatt. Ez utóbbi vád Hoszni Mubarak volt elnök ellen is felmerült.