Közel hatvanan meghaltak, milliókat kitelepítenek az árvíz miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Már több mint tizenkétmillió embert sújtanak az egy hete tartó áradások Kínában, eddig 1,2 millió embert kellett kiköltöztetni otthonából, kedden pedig összesen ötvenheten haltak meg a katasztrófában. Kedden Japánban is négyszázezer embert telepítettek ki a közelgő Roke tájfun miatt.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb ötvenhét ember életét vesztette, és huszonkilencen eltűntek a három kínai tartományban pusztító árvizekben - közölte a polgári ügyek minisztériuma. A közlemény szerint a múlt héten több mint 1,2 millió embert kellett elköltöztetni a délnyugati Szecsuan, az északi Senhszi és az ország középső részén fekvő Honan tartományban, ahol több mint tizenkétmillió embert sújtanak az áradások.

A kínai média jelentése szerint Szecsuánban 1847 óta nem volt ekkora árvíz - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A minisztérium adatai szerint százhúszezer épület dőlt össze, az infrastruktúrában okozott kár pedig közel kétmilliárd euróra rúg. Az árvízhelyzet eközben tovább romlik Kínában: az esőzések miatt nő a folyók vízszintje, és riasztó a helyzet Jangcét tápláló vízmedencében is.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Közben négyszázezer ember azonnali kitelepítését rendelték el a japán hatóságok kedden a Roke névre keresztelt, heves esőzésekkel kísért tájfun közeledése miatt, amely árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat. A tájfun jelenleg Japán délnyugati partjai felé tart, és szerdán éri el Honsú szigetét. A tájfun jelenleg Japán délnyugati partjai felé tart, és szerdán éri el Honsú szigetét. A központja körül a széllökések ereje meghaladja az óránkénti 140 kilométert.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a tájfunt heves esőzések kísérik, és szerdán óránként 50 milliméter csapadék hullhat a térségben. Kobe városát már most ellepte a víz. Súlyos a helyzet a Kjúsú délnyugati részén fekvő Mijadzaki prefekturában és a Honsún fekvő Vakajamában, ahol több gátszakadás fenyeget. A Roke az idei szezon 15. tájfunja a térségben. Szeptember elején a Talasz nevű ciklon pusztított Japánban: mintegy száz ember vesztette életét vagy eltűnt a szigetország nyugati részén.