Nem lesz védjegy a szovjet címer az Unióban

Vágólapra másolva!
Egy orosz vállalat szerette volna saját védjegyeként bejegyeztetni a volt Szovjetunió címerét, az Európai Unió illetékes bírósága azonban elutasította az erre irányuló fellebbezési kérelmet, mondván: a kommunista jelképek rendkívül sértőek lehetnek a korábban szovjet uralom alatt élő országokra nézve.
Vágólapra másolva!

Nem lehet önálló védjegyként vagy emblémaként használni a szovjet címert az Európai Unióban - írja a Times Live online kiadása egy keddi bírósági döntésre hivatkozva. Egy orosz vállalat korábban keresetet nyújtott be az EU Védjegyi Hivatalának 2006-os döntése ellen, amely elutasította a szovjet címer nyilvántartásba vételét. A luxembourg-i bíróság azonban helybenhagyta a korábbi határozatot, indoklása szerint azok a szimbólumok, amelyek "ellentétesek a közrenddel" és a "közerkölccsel", nem élvezhetnek védelmet.

A bíróság döntését indokló közleményében említést tesz a magyar jogszabályokról is, amelyek szerint a sarló, a kalapács és az ötágú vörös csillag a despotizmus jelképeinek minősülnek, és használatuk ellentétes a közrenddel. Eredeti határozatában a a Védjegyi Hivatal megjegyezte, hogy hasonló jogi és közigazgatási gyakorlatok érvényesülnek Litvániában és Csehországban is.