A WikiLeaks-alapító beleegyezése nélkül csütörtökön megjelenik önéletrajzi könyve

Vágólapra másolva!
Csütörtökön már a könyvesboltokban lesz a WikiLeaks-alapító Julian Assange önéletrajzi könyve. A "Letiltott önéletrajz" címet viselő kötet kiadásához Assange nem járult hozzá, a kiadó ennek ellenére úgy döntött, megjelenteti a dokumentumot. A kiadó szerint a könyv pont olyan, mint akiről szól: szenvedélyes, provokatív és nagyképű.
Vágólapra másolva!

Julian Assange önéletrajzi könyvének kiadója csütörtökön közzé teszi a könyv első, nem hivatalos részét. A WikiLeaks alapítója ebbe nem egyezett bele, hónapokkal korábban visszalépett a korábbi, több millió font értékben megkötött szerződéstől - írja a brit Guardian online kiadása.

A Canongate kiadó, szembemenve Assange kívánságával, titokban több ezer példányt nyomtatott ki az önéletrajzi könyvből, amely a "Letiltott önéletrajz" címet viseli majd. A másolatokat szigorú biztonsági rendelkezések mellett szállították a könyvkereskedőkhöz. A kiadóhoz közel álló források szerint a nagyszabású biztonsági intézkedésekre azért volt szükség, mert attól tartottak, hogy Assange valahogy megpróbálja megakadályozni a megjelentetést. A WikiLeaks alapítója decemberben írta alá az önéletrajzi könyvéről szóló, 930 ezer fontos szerződést két kiadóval. A kézirat kiadási jogát 35 országban adták el, Assange akkor úgy nyilatkozott: "generációnk egyik egységesítő dokumentuma lesz".

Miután azonban márciusban meglátta a könyv első tervezetét, Assange azt mondta a kiadónak, hogy már nem akarja megírni a könyvet, mert az szerinte fegyvert adhat a kiadatását kérő amerikai ügyészek kezébe. Assange hivatalosan június hetedikén vonult ki a szerződésből.

"Annak ellenére, hogy több mint ötvenórányi hangfelvételünk van, és hogy többször éjszakába nyúlóan beszélgettünk vele abban a norfolki házban, ahol házi őrizetben volt, Julian egyre idegesebb lett attól a gondolattól, hogy a könyve megjelenik" - olvasható a Canongate kiadó közleményében. Miután márciusban elolvasta a könyv első változatát, azt mondta: "Minden emlék prostitúció". Annak ellenére, hogy Assange júniusban jelezte, kiszállna a szerződésből, a kiadó úgy döntött, hogy megjelenteti a kötetet. Az Independent brit lap úgy tudja, az emlékiratokban szó lesz azokról a svéd állításokról, amelyek szerint Assange szexuálisan zaklatott két nőt. Assange ezzel kapcsolatban manipulációkról beszél.

A könyv előszavában a kiadó magyarázatot ad rá, miért szegültek szembe Assange akaratával. "Nem értünk egyet Julian álláspontjával a könyvről. Hisszük, hogy ha elolvassák, magyarázatot találnak az emberre és munkájára, és az igazsággal szembeni elkötelezettségére. Julian mindig azt állította, hogy a könyv jól van megírva, ezzel egyetértünk, és ez is arra ösztönzött minket, hogy a könyvet elérhetővé tegyük az olvasóknak" - olvasható a Canongate közleményében. A könyv a kiadó szerint olyan, mint a szerzője: "szenvedélyes, provokatív és nagyképű".

Az [origo] által eddig feldolgozott WikiLeaks-dokumentumokat itt olvashatja.