"Háborús állapotok" uralkodnak Lampedusán

Illegális bevándorlók Lampedusa kikötőjében, olasz hatóságok, kitoloncolás
Vágólapra másolva!
A lampedusai polgármester szerint tarthatatlan a helyzet. A szigetre több tízezer menekült érkezett Tunéziából és Líbiából. Az észak-afrikai bevándorlók egy csoportja összecsapott a rendőrséggel és a helyi lakosokkal.
Vágólapra másolva!

Észak-afrikai bevándorlók egy csoportja összecsapott Lampedusán az olasz rendőrséggel és a helyi lakosokkal. Előző este gyújtogatás miatt leégett a délolasz szigeten működő befogadótábor. A többségében tunéziai bevándorlók Lampedusa régi kikötőjében a hazatoloncolás ellen tiltakoztak. A rohamrendőrség akkor avatkozott be, amikor az észak-afrikaiak gázpalackok felrobbantásával fenyegetőztek. A bevándorlókat Lampedusa lakosai kövekkel dobálták, és a tunéziai férfiak kőzáporral válaszoltak.

Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

Nem bír a több tízezer menekülttel Lampedusa

Napok óta pattanásig feszült a helyzet Lampedusán, "háborús állapotok uralkodnak" - nyilatkozta a Radio24 országos hírrádiónak a lampedusai polgármester, Bernardino de Rubeis. "Lampedusát evakuálni kell, a bevandorlótábor leégett, használhatatlanná vált. Januártól ötvenezer bevándorlót fogadtunk be, elfogyott az erőnk és türelmünk, ennél többre már nem vagyunk képesek" - mondta De Rubeis arra utalva, hogy kedd késő délután a szigeten működő táborban maguk a bevándorlók gyújtották fel az épületeket. A táborban tartózkodó több mint 1300 bevándorlóból közel négyszázan szöktek meg, őket még keresik, a többieket a stadionban helyezték el éjszakára.

A többségében tunéziai bevándorlók napok óta tiltakoznak a szeptember 19-én aláírt olasz-tunéziai megállapodás ellen, amelynek értelmében felgyorsították a bevándorlók hazaszállítását. Ez az eddig érvényes, április elején kötött megállapodást módosította, amely szerint az összes olaszországi bevándorlótáborból heti két repülőjárattal harminc tunéziait toloncoltak haza, ezentúl heti ötven lesz ez a szám, Lampedusáról pedig napi száz. Az áprilisig érkezett észak-afrikaiak hat hónapos tartózkodási engedélyt kaptak.

Időközben szerdán újabb 149 fő ért partot Reggio Calabriában. A Törökországból csónakkal érkezett csoportban szíriaiak és kurdok vannak, közöttük negyven kisgyermek. A félúton Szicília és az afrikai kontinens között fekvő Lampedusára több tízezer menekült érkezett Tunéziából és Líbiából - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Lampedusa polgármestere bírálta az olasz kormányt, amiért ebben a helyzetben magára hagyta a sziget lakóit.