A palesztinok az ellenvetések dacára is kérték az ENSZ-tagságot

Mahmúd Abbász palesztin elnök, ENSZ-tagság
Vágólapra másolva!
A kilátásba helyezett amerikai vétó ellenére a palesztinok azt szeretnék, ha a Biztonsági Tanács szavazna tagfelvételi kérelmükről. A hír után ezrek indultak ünnepelni a palesztin nagyvárosok utcáira. Az Egyesült Államok a közel egy éve megszakadt közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésére szólította fel a palesztinokat.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet. Az elnök - az előzetes közlések szerint - a főtitkárnak átadott levelében azt kérte Ban Ki Muntól, hogy azonnal továbbítsa azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A palesztinok állami státusukat az egyértelmű amerikai vétófenyegetés ellenére is a Biztonsági Tanáccsal kívánják elismertetni.

A közgyűlés előtt elmondott beszédében a palesztin elnök békekötésre biztatta Izraelt. Mahmúd Abbászt nagy taps fogadta az ülésteremben, mielőtt fellépett a szónoki emelvényre. Az elnök felszólalásában elmondta, hogy a palesztinok folytatják a békés, népi ellenállást az izraeli megszállással szemben, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a zsidó telepek bővítése egyaránt veszélybe sodorja a válság két állam létrehozásán alapuló rendezését és a Palesztin Hatóság túlélését is. Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerése segíti a békefolyamatot, és felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el a palesztin államiságot, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. "Mi vagyunk az utolsó megszállt nép" - mondta felszólalásában a palesztin elnök.

A tagfelvételi kérelem benyújtása után ünneplő tömegek kezdtek gyülekezni a palesztin nagyvárosokban. A megszállt Ciszjordánia politikai fővárosában, Rámalláhban, valamint Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is tízezrek vonulnak a központ felé ünnepi hangulatban - erősítette meg Adnan Damiri tábornok, a palesztin biztonsági szolgálatok szóvivője. A jelentések szerint tapsban törtek ki, amikor megérkezett a hír, hogy Mahmúd Abbász elnök átadta a kérelmet, és figyelemmel követték a politikus beszédét az ENSZ-közgyűlésben.

A palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel - jelentette ki az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott beszédében. Netanjahu - aki felszólalásában a militáns iszlámot nevezte meg a legnagyobb biztonsági kockázatként - hangsúlyozta, hogy a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben "Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az Egyesült Nemzetek Szervezetében". Az Egyesült Államok reagálásában pedig a közel egy éve megszakadt közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésére szólította fel a palesztinokat.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a palesztinoknak állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel.

A Hamász szerint éppen a lényegről nem volt szó Mahmúd Abbász palesztin beszédében: arról, hogy miként lehet szembeszállni az izraeli megszállással. "Abbász felszólalása érzelmes volt, bemutatta a palesztinok szenvedését, de nem határozta meg, milyen eszközökkel kellene szembeszegülni az izraeli megszállással" - mondta a mozgalom gázai szóvivője. Iszmáil Hánije gázai miniszterelnök szerint "a palesztinok nem könyörögnek az államért a világnak, az államot nem lehet döntések és kezdeményezések révén létrehozni... Az államok előbb felszabadítják a földjüket, és utána lehet a politikai testületet létrehozni".

Az izraeli rendőrség mintegy 22 ezer rendőrt mozgósított pénteken az országban. A hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat a Ciszjordániában szolgáló erőknél, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított a média szerint. A katonákat zavargások ellen bevethető eszközökkel szerelték fel.