Magyar királylányt is méltatott a pápa Németországban

Vágólapra másolva!
Molesztáló papok áldozataival is találkozott németországi látogatása során XVI. Benedek, aki a Vatikán szerint meghatott és erősen megrendített a félórás találkozó. A pápa négynapos látogatásának második napján homíliájában hosszan méltatta Árpád-házi Szent Erzsébet tevékenységét is. A pápa szombat délután Helmut Kohl volt kancellárral is találkozott.
Vágólapra másolva!

Nyugodt körülmények között találkozott a papi molesztálások öt áldozatával XVI. Benedek pápa Németországban, ahol négynapos látogatáson vesz részt - írja a BBC a Vatikán szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva. A pápa két nővel és három férfival találkozott látogatásának második napján.

Az egykori áldozatok Németország különböző részeiről érkeztek. A Vatikán szóvivője szerint a pápa a találkozón "mély részvétét és sajnálatát" fejezte ki az áldozatoknak, és azt mondta, az egyház elkötelezett abban, hogy hatékony lépéseket tegyenek a fiatalok és a gyerekek védelmében. A Vatikán szerint a pápát meghatotta és erősen megrendítette a félórás találkozó.

A közelmúltban világszerte többszáz esetben vádoltak papokat szexuális zaklatással, Németországban a 27 egyházmegyéből 18-ban folynak jelenleg is vizsgálatok zaklatási ügyek miatt. A pápa a találkozón biztosította az áldozatokat arról, hogy az egyházi hivatalnokok nagyon komolyan foglalkoznak a zaklatási ügyekkel. A Vatikán abban bízik, hogy a pápa és az áldozatok személyes találkozója segíthet abban, hogy a katolikus egyház visszaszerezze Németországban az elmúlt évek botrányai miatt megtépázott bizalmat. XVI. Benedek korábban már az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Máltán és Angliában is részt vett hasonló találkozókon.

A katolikus egyházfő szombat kora délelőtt az egykori NDK-hoz tartozott Türingia tartomány fővárosában, Erfurtban, az ottani Dóm téren több mint 30 ezer hívő előtt mutatott be szentmisét. Homíliájában a pápa visszaemlékezett az egykori vasfüggöny és a hírhedt berlini fal több mint 20 évvel ezelőtti lebontására és a náci rezsim évtizedekkel ezelőtti összeomlására. XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy a "barna és a vörös" diktatúrák a keresztény hit számára is keserű megpróbáltatásokat okoztak, a szabadság azonban nagyobb méltóságot és új lehetőségeket biztosított az emberek és az egyház számára is.

XVI. Benedek homíliájában hosszasan méltatta a tragikus sorsú magyar királylány, Árpád-házi Szent Erzsébet Türingiához kapcsolódó, a szegényeket és a betegeket támogató tevékenységét.

Helmut Kohl volt kancellárral is találkozott

A pápa szombat délután magánkihallgatáson fogadta Helmut Kohl volt kancellárt. A német katolikus püspöki konferencia közleménye szerint a találkozót XVI. Benedek kezdeményezte. A pápa már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy németországi látogatása során a volt kancellárral mindenképp találkozni szeretne.

XVI. Benedek szerint Helmut Kohl örökre beírta nevét a német és az európai történelembe, és a néhai II. János Pál pápával együtt hatalmas érdemeket szerzett Európa egyesülésének előmozdításában - hangsúlyozta a közlemény, amely Kohlt a szabadság jelképének nevezte. A 84 éves pápa és a tolószékhez kötött 81 esztendős volt kancellár mintegy félórás találkozóján jelen volt Kohl második felesége, Maike Kohl-Richter is.