Az izraeli külügyminiszter kész elfogadni a béketervet

Vágólapra másolva!
Izrael tartozik azzal az Egyesült Államoknak, hogy pozitívan álljon hozzá az Európai Unióval, Oroszországgal és az ENSZ-szel közösen kidolgozott, pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervhez - közölte vasárnap az ország külügyminisztere. A palesztin elnök szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott: nem fogadnak el semmilyen indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását.
Vágólapra másolva!

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap kijelentette: kész elfogadni az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét. Az izraeli és a palesztin fél között közvetítő közel-keleti "kvartett" képviselői pénteken adtak ki közleményt, amelyben azt javasolták, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze, dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, és 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.

Liberman szerint a javaslat "igen pozitív pontja a tárgyalások előfeltételek nélküli megkezdése". Miközben hangoztatta "fenntartásait a megfogalmazást illetően", pozitív hozzáállását azzal indokolta, hogy Izrael tartozik ezzel az Egyesült Államoknak. "Az Egyesült Államok nagy erőfeszítéseket tett a kvartetten belül azért, hogy megszülessen ez a javaslat, s közben támogattak bennünket a kairói nagykövetségünk körüli válságban és Barack Obama elnöknek az ENSZ-ben mondott beszédével is" - mondta az izraeli diplomácia vezetője. "Remélem, hogy a palesztinok ezúttal vállalják felelősségüket, és nem menekülnek el előle" - tette hozzá. A külügyminiszter azzal vádolta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy "állandóan ürügyeket keres a tárgyalás megkerülésére. Most egyébként megint talált egy ürügyet, az izraeli-palesztin gazdasági kapcsolatokról szóló párizsi egyezmények módosítását követelve. De szó sem lehet róla, hogy akár csak egy vesszőnyit is változtassunk azokon."

Ezzel szemben a palesztin elnök szombati hírek szerint nem fogja elfogadni a tervet, legalábbis ezt sugallta Mahmúd Abbász, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva nyilatkozott újságíróknak. Az elnök az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartását követeli. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem fogadnak el semmilyen olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a "kvartett" közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

Mahmúd Abbász pénteken nyújtotta be New Yorkban a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet.