Felgyújtotta magát két tibeti szerzetes Kínában

Vágólapra másolva!
Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba két tibeti szerzetest, akik hétfőn felgyújtották magukat Kína déli részén. Akciójuk előtt a dalai lámát éltették, és vallásszabadságot követeltek Tibet lakosainak.
Vágólapra másolva!

Felgyújtotta magát két tibeti szerzetes hétfőn Kína délnyugati részén, így tiltakozva szűkebb hazájuk kínai megszállása ellen. Az emigrációban élő tibetieknek az emberi jogokért és a demokráciáért küzdő központja (TCHRD) az indiai Dharamszalában kiadott közleményében azt írta, hogy a szerzetesek egyike a helyszínen belehalt sérüléseibe, a másik válságos állapotban van.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a két szerzetest súlyos sérülésekkel szállították kórházba, azt azonban nem közölték, hogy túlélték-e az önégetést. Akciójuk előtt a szerzetesek a dalai lámát éltették, és vallásszabadságot követeltek Tibet lakosainak.

Az egyik szerzetes, Lobszang Kelszang 21 éves unokatestvére márciusban hasonló önégetéssel vetett véget az életének. Akkor óriási haragot váltott ki a kolostorban, hogy a rendőrség ahelyett, hogy kimentette volna a lángokból, megverte a fiatal szerzetest. Augusztusban pedig egy másik kolostorban élő szerzetes benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát.