Irán hadihajókat vezényel az Egyesült Államok partjaihoz

iráni hadihajó a Szuezi-csatornánál
Vágólapra másolva!
Megelégelte Irán, hogy az Egyesült Államok rendszeresen hadihajókat állomásoztat a Perzsa-öbölben, ezért úgy döntött, "erős jelenlétet" tart majd fent Amerika tengeri határainál.
Vágólapra másolva!

Irán azt tervezi, hogy hadihajókat vezényel az Egyesült Államok atlanti partvidékének közelébe - jelentette szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökségre hivatkozva a CNN.

"Az Iráni Hadsereg haditengerészete erős jelenlétet tart majd fenn az Egyesült Államok határai közelében" - állította fárszi nyelvű jelentésének címében az IRNA. A hírügynökség a haditengerészet egyik parancsnokára hivatkozva jelentette, hogy Irán ugyanúgy hadihajókat állomásoztat majd az "arrogáns világhatalom" területi vizeinek határán, ahogy azt az Egyesült Államok teszi az iszlám köztársaság partjainak közelében.

"Tengerészeink segítségével, akik a legfelső jogtudomány elvét követik, mi is erőteljes jelenlétet hozunk létre az Egyesült Államok tengeri határainál" - idézte az iráni hírügynökség Habibollah Szajari tengernagyot, aki az iraki-iráni háború kirobbanásának 31. évfordulóján tette ezt a bejelentést. Az admirális júliusban azt közölte, hogy Teherán nemzetközi vizekre küld tengeralattjárókat.

"Nem vesszük komolyan ezt a nyilatkozatot, mert nem tükrözi az iráni haditengerészet képességeit" - reagált Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Az Egyesült Államok rendszeresen állomásoztat flottakötelékeket a Perzsa-öbölben. Irán februárban - 1979 óta először - két hadihajóját küldte át a Szuezi-csatornán. Az IRNA jelentése szerint Teherán hadihajókat vezényel az Ádeni-öböl térségébe, hogy megvédelmezze a kalózokkal szemben az iráni olajtankereket és kereskedelmi szállítmányokat.

Forrás: AFP/Hossein Zohrevand

Az iráni elnök csütörtökön az ENSZ-ben tartott beszédében ismét az Egyesült Államokat vádolta meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével, nem szólt viszont sem az arab forrongásokról, sem a teheráni atomprogramról. A nyugati diplomaták kivonultak a teremből az iráni elnök beszéde alatt. Iránt az ENSZ nemzetközi gazdasági szankciókkal sújtja, mivel ezzel kívánják rávenni az iszlamista országot, hogy hagyjon fel atomprogramjával.