A Pentagonba ment volna a gyilkosság után a magyar férfit lelövő amerikai katona

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztériumba próbált eljutni saját állítása szerint az a paranoiával és tudathasadással diagnosztizált amerikai katona, aki 2009-ben lelőtt egy magyar férfit Irakban. A férfi ügyét most tárgyalja a katonai bíróság.
Vágólapra másolva!

Saját állítása szerint a magyar férfi meggyilkolása után az amerikai védelmi minisztériumba próbált eljutni az a paranoiával és tudathasadással diagnosztizált amerikai katona, akinek az ügyét most tárgyalja a katonai törvényszék a texasi Fort Hoodban - jelentette weboldalán pénteken az NBC televízió hálózatához tartozó KCEN-TV.

David R. Maier különleges ügynök, aki két nappal azután hallgatta ki Carl T. Stovall tizedest, hogy az 2009. március 26-án lelőtte Bogdán Tibor szanitermunkást, megerősítette: a vádlott abban a hiszemben volt, hogy titokban a légierő alezredesévé léptették elő és hogy a magyar férfi terrorista, aki pokolgépet próbál elásni a Camp Taji támaszponton. Stovall azt állította Maiernek: tettének elkövetése után azért próbált meg felkapaszkodni több helikopterre - köztük egy olyanra is, amely már a levegőbe emelkedett - hogy eljusson a Pentagonba.

Stovall a későbbiekben megváltozatta vallomását és azt állította, hogy véletlenül lőtte le a 36 éves nagyradai férfit, aki a Toifor alkalmazásában állt. A peren felmerült: ennek az lehetett az oka, hogy a különleges ügynök, együttműködésre ösztönző kihallgatási fogásként azt mondta a tizedesnek, hogy nem tűnik hidegvérű gyilkosnak és valószínűleg nem szándékosan sütötte el a fegyverét. Marla Hemphill pszichiáter alezredes kifogásolta Maier kihallgatási technikáját, mert szerinte a paranoid skizofréniások könnyen befolyásolhatók.

Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban. David Benedek ezredes törvényszéki elmeorvosi vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon. Elmondta, praxisában ez az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem is felelős a tettéért. Hozzátette, hogy a lövöldözés előtt Stovall azt képzelte: az amerikai légierő egy őrnagya titokban előléptette, és azzal bízta meg őt, hogy öljön meg egy terroristát, mert csak így bizonyíthatja alkalmasságát a magasabb rangra. Az orvos szerint a katona súlyosan beteg, és állapota - a kezelések ellenére - nem javul. Nem képes elválasztani a valótlant a valóstól - tette hozzá az orvos szakértő.

A védelem beidézte Stovall anyját, Karen Ayrest, aki fiának a tinédzser korában elszenvedett autóbalesetéről beszélt. Ebben a vádlott agya olyan súlyosan megsérült, hogy csak több napi kóma után tért magához, úgy hogy nem tudta, kicsoda és anyját sem ismerte fel.

A hadbírósági tárgyalás valószínűleg pénteken befejeződik. Ha bűnösnek találják, Carl Stovallt letöltendő szabadságvesztésre ítélhetik.