Amerikai turisták érdekében lobbizott Hugo Chávez Iránban

Vágólapra másolva!
Az Amerika-ellenességéről ismert venezuelai elnök Ahmadinezsádhoz fordult, hogy engedjék el az amerikaiakat az iráni fogságból. Cháveznél korábban "barátja", Sean Penn járt közbe az amerikaiak érdekében.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez venezuelai elnök csütörtökön megerősítette, hogy közbenjárt Teheránnál a kémkedés miatt elítélt két amerikai turista elengedése érdekében. Az Amerika-ellenességéről ismert elnök egy sajtóbeszélgetésen világított rá az ügy hátterére. Azt mondta, hogy Caracasban járt nála Sean Penn amerikai színész, és elmondta neki, kik is valójában az Iránban két éve fogva tartott amerikaiak.

"Válaszul a barátom kérésére, tudván, hogy ő milyen komoly ember, egyenesen Mahmúd Ahmadinezsádhoz (az iráni elnök) fordultam" - ecsetelte a venezuelai elnök, és hozzátette, hogy boldoggá teszi, ha ezzel elősegítette az amerikaiak szabadulását, és hálás érte az iráni elnöknek. Chávez megjegyezte, hogy a kalandvágyó amerikaiakat meghívta Venezuelába.

A két amerikai turista, Josh Fattal és Shane Bauer két évet töltött iráni börtönben kémkedés és tiltott határátlépés vádjával. Harmadik társukat, Sarah Shourdot tavaly szeptemberben engedték el súlyos betegsége miatt. Mindhárom amerikai ártatlannak vallotta magát, és kitartott a mellett az álláspontja mellett, hogy tévedésből lépték át a határt.

Fattal és Bauer a múlt szerdán szabadult. Megérkezésük után New Yorkban sajtótájékoztatót tartottak, köszönetet mondottak mindazoknak, akik közbenjártak szabadulásukért, és ekkor említést tettek Hugo Chávezről is.