Szabadulásában bízik a szobatársa meggyilkolásával vádolt Amanda Knox

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az olasz bíróságon Amanda Knox ügyének fellebbviteli tárgyalása. Az amerikai diáklány első fokon 26 év börtönt kapott, mert a vád szerint Olaszországban szexuálisan bántalmazta és megölte brit szobatársnőjét. A per kimenetele azon múlhat, hogy a bíróság hogyan értékel nagy vitát kiváltó DNS-bizonyítékokat. Knox továbbra is ártatlanságát hangoztatja.
Vágólapra másolva!

A végéhez közeledik a mintegy négy éve tartó olaszországi jogi procedúra az amerikai diáklány, Amanda Knox ügyében. A lányt első fokon 26 év börtönbüntetésre ítélte egy olasz bíróság, azzal vádolva, hogy 2007-ben Olaszországban meggyilkolta brit lakótársát. A vád szerint a gyilkosság előtt két fiúval közösen meg is erőszakolták Meredith Kerchert. Bizonyítékként a Knox körme alatt talált DNS-mintákat használták fel.

Amanda Knox és korábbi barátja, az első fokon 25 évre ítélt Raffaele Solleci abban bízik, hogy az olasz bíróság másodfokon felmenti őket. Az állítják, hogy soha nem ártottak senkinek. Ítélet magyar idő szerint este nyolc órakor várható. A hétfői tárgyaláson a fiú ügyvédje vitatta azokat a DNS-bizonyítékokat, melyeket a bűncselekmény után 46 nappal szereztek be, és mely alapján elítélték ügyfelét.

Forrás: AFP/Filippo Monterforte
Amanda Knox megérkezik az olasz bíróságra

A Guardian beszámolója szerint Knox drámai beszédet mondott a bíróságon. A lány ecsetelte a börtönélet nehézségeit, és kifejtette, hogy Meredith-t valaki meggyilkolta, és ő is csak az igazságot szeretné tudni. Elmondta: haza akar menni, vissza a régi életébe, és ismét kijelentette, hogy ártatlan.

Egy nyolc bíróból álló tanács (benne két hivatásos, és hat laikus bíróval) dönt majd a fellebbezésről. Egyértelmű indíték és meggyőző szemtanúk hiányában a DNS-tesztnek alapvető fontossága volt az elsőfokú ítélet meghozatalában, és a fellebbezés kimenetele is attól függhet. Az első ítélet nagyrészt azon alapult, hogy Knox DNS-ét találták meg a helyszínen egy kés nyelén, melyről úgy vélték, hogy a gyilkos fegyver volt, pengéjén pedig az áldozat DNS-e volt. A börtönre ítélt olasz barát génmintáját pedig a meggyilkolt diáklány véres melltartóján találták meg.

Nemrégiben az olasz bíróság döntése értelmében kisebb csatát nyert Amanda Knox, mert elutasították az ügyész kérését egy újabb DNS-vizsgálat elvégzésére. A korábbi DNS-bizonyítékokról pedig a szakértők kijelentették, hogy azok megbízhatatlanok és talán szennyezettek is, és a rendőrség sem szabályosan gyűjtötte be azokat.

Az ügy előzményeit és az Amanda Knoxról szóló írásunkat itt találja.