Biztos nyelvtudáshoz kötné a brit kormány a külföldi orvosok munkavállalását

Vágólapra másolva!
A betegek biztonságával indokolta a brit egészségügyi miniszter azt a készülő törvénymódosítást, amely előzetes nyelvi felméréshez kötné a szigetországban dolgozni akaró külföldi orvosok elhelyezkedését.
Vágólapra másolva!

Megtiltja a brit kormány az angolul nem megfelelő szinten beszélő külföldi orvosok nagy-britanniai munkavállalását - közölte kedden a brit egészségügyi miniszter. Andrew Lansley bejelentette: a kormány törvénymódosítást nyújt be azért, hogy a külföldről érkező orvosok "tisztességes" angol nyelvtudás nélkül ne dolgozhassanak a brit állami közegészségügyi szolgálatban (NHS).

Lansley szerint ez nem diszkrimináció, hiszen a brit kormány mindig is elismerte, hogy a külföldi orvosok és ápolók milyen nagy mértékben hozzájárulnak a szolgálat tevékenységéhez. Az intézkedés azt jelzi, hogy a kormány "abszolút mértékben elkötelezett" a betegek biztonságának előtérbe helyezése mellett - fogalmazott a miniszter.

Nagy-Britanniában csaknem 90 ezer külföldi orvos dolgozik, közülük 23 ezren más EU-tagállamokból érkeztek. Évek óta éles vita tárgya, hogy utóbbiak szaktudását és képzettségét az uniós előírások alapján elvileg nem lehet külön vizsgálni alkalmazásuk előtt, tekintettel európai uniós diplomájukra. Az utóbbi években történt, nagy felháborodást kiváltó incidensek miatt a brit kormány most úgy döntött: lehetővé teszi legalább a külföldi orvosok alapos angol nyelvtudásának kötelező előzetes felmérését.

A most bejelentett törvénymódosítás egyik előzményeként egy német orvos - akiről később kiderült, hogy alig beszél angolul - három éve egy idős brit beteg halálát okozta, miután egy általa addig nem ismert fájdalomcsillapítóból az engedélyezett maximális adag tízszeresét adta be.