Az üzemanyaghiány miatt Orbán Viktornál panaszkodnak a horvát gazdálkodók

MOL-ügy, INA benzinkút
Vágólapra másolva!
A Független Horvát Parasztszövetség szerint, ha a magyar kormány - mint a Mol és ezen keresztül a horvát INA tulajdonosa - nem biztosít üzemanyagot a vetéshez, jövőre nem lesz búzatermés, ami éhínséget hoz a horvátokra. Az INA szerint nincs ok az aggodalomra, csak a vasúthálózat felújítása okoz fennakadásokat.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányhoz, mint a Mol és ezen keresztül az INA tulajdonosához írt nyílt levelet pénteken a Független Horvát Parasztszövetség elnöke, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy üzemanyaghiány akadályozza a mezőgazdasági munkálatokat.

A horvát Business.hr üzleti lap honlapja idézi Mato Mlinaricnak, a szövetség elnökének Orbán Viktorhoz és a magyar kormányhoz címzett nyílt levelét, amely szerint eddig a "saját" minisztériumukhoz és kormányukhoz fordultak a dízel üzemanyag hiánya miatt, de most "önhöz és az önök kormányához fordulunk, hogy biztosítsanak üzemanyagot a horvát gazdálkodóknak".

A gazdálkodók képviselője a levelében egyenesen "imával" fordult a magyar kormányhoz, mert az tulajdonosa a Molnak, amely az INA nagyobbik hányadát birtokolja. Megfogalmazása szerint, ha a magyar kormány nem biztosít üzemanyagot a vetéshez, jövőre nem lesz búzatermés, ami éhínséget és szegénységet hoz a horvátokra.

Az INA honlapján megjelent közlemény leszögezi: mindent megtesznek a stabil és kiegyensúlyozott üzemanyag-ellátás érdekében. Megfelelő mennyiségű üzemanyag áll rendelkezésre a piaci igények kielégítésére - írják -, annak ellenére, hogy megnövekedett az igény, a vasúthálózaton és a sziszeki olajfinomítóban pedig felújítási munkálatok zajlanak. "Nincs ok aggodalomra, az INA elegendő mennyiségű üzemanyagot biztosít" - szögezi le a közlemény.