Az első adatok szerint a kormánypárt nyerte a lengyel választást

Lengyelország, parlamenti választások
Vágólapra másolva!
Közel 40 százalékot szerezve első helyen végzett a kormányzó Polgári Platform a lengyel választásokon - ezt mutatják az első adatok. A legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság 30 százalékot kapott.
Vágólapra másolva!

Az a Polgári Platform nyerte meg a lengyelországi parlamenti választást az első exit poll adatok szerint, amely jelenleg is kormányon van. A TVN 24 lengyel tévécsatorna által bemutatott és az Associated Press által közölt adatok szerint a párt 39,6 százalékot kapott, míg a második helyen az ellenzéki Jog és Igazságosság végzett 30,1 százalékkal. Harmadik lett Janusz Palikot Mozgalma 10,1 százalékkal.

Egy másik közvéleménykutatási felmérés szerint a Polgári Platform 34,9, a Jog és Igazságosság 29,6 százalékot kapott. A mandátumra fordított adatok szerint a kormánykoalíció (amelynek másik tagja a felmérés szerint 8 százalékos Lengyel Parasztpárt) folytathatja a kormányzást.

A Dpa hírügynökség szerint bombariadó hátráltatta két szavazóhelyiségben a voksolást. Lublinban egy 70 éves férfit tartóztattak le, mert gyanús csomagot tett le a szavazókör bejáratánál. A nyugat-lengyelországi Gorzow Wielkopolskiban szintén egy gyanús csomag miatt nem lehetett szavazni két és fél óráig. Mindkét esetnél kiderült, hogy téves volt a riasztás.

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy a választáson egyiptomi, tunéziai és líbiai megfigyelők is részt vettek, akik a demokratikus szavazási módszert tanulmányozták Lengyelországban.