A részvételtől függ, ki nyeri a lengyel választásokat

Lengyelország, parlamenti választások
Vágólapra másolva!
A kormányzó jobbközép Polgári Platform a vasárnapi lengyel parlamenti választások esélyese. A alacsony részvétel azonban a Jaroslaw Kaczynski korábbi kormányfő vezette nemzeti konzervatív pártnak kedvez.
Vágólapra másolva!

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Lengyelországban, amelynek esélyese a jelenleg kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO). Ha a Donald Tusk miniszterelnök vezette pártnak sikerül megnyernie a választást, akkor az 1989-es rendszerváltás óta a PO lesz az első olyan lengyel párt, amely két egymást követő ciklusban is győzni tudott.

A közvélemény-kutatások szerint a választások esélyese a Polgári Platform. Az alacsony választási részvétel azonban a PO riválisának, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártnak (PiS) kedvez. Elemzők szerint ez oda vezethet, hogy a PO-nak a nem természetes szövetségesei között is koalíciós partner után kell néznie, hogy kormányt tudjon alakítani.

Vasárnap az alsóház (szejm) 460 és a felsőház (a szenátus) 100 tagját választják meg, több mint 30 millió lengyel választópolgár adhatja le szavazatát. A szavazókörök reggel hét órakor nyitottak, közép-európai idő szerint este kilenckor zárul a voksolás, ekkor hozzák nyilvánosságra a választók megkérdezésén alapuló exit poll felmérések eredményeit.

Forrás: MTI/EPA/Darek Delmanowicz
Forrás: MTI/EPA/Darek Delmanowicz

Szavaznak a választópolgárok a lengyel parlamenti választásokon a dél-lengyelországi Krasiczynban