Heves harcok Szomália fővárosában, 12 halott

Vágólapra másolva!
Az iszlamista al-Sabab tagjaira támadtak kormánypárti erők hétfőn Szomália fővárosában, miután a csoport tagjai ágyúkkal lőtték a civil lakosságot.
Vágólapra másolva!

Heves harcok törtek ki Szomália fővárosában, Mogadishuban hétfőn, miután a kormány mellett álló erők a városban portyázó militáns erőkre támadtak - írja az amerikai AP hírügynökség. A támadás előtt az Afrikai Unió képviselője szerint legalább 12 civil vesztette életét, amikor az al-Sabab iszlamista csoport ágyúkkal nyitott tüzet a lakosságra.

Az al-Sabab szervezet katonái augusztusban vonultak ki Mogadishuból, a lépést a szervezet taktikai megfontolásokkal magyarázta. A militáns csoport a múlt héten vette be újra magát a város északi részébe, kedden egy teherautóba rejtett pokolgépet robbantottak egy kormányépületnél, közel száz ember vesztette életét.

Az Afrikai Unió által vezetett csapatok egyik képviselője hétfőn azt mondta, hogy addig folytatják a támadást az al-Sabab mogadishui sejtje ellen, amíg az ágyúkat ki nem szorítják a civilek által lakott területek közeléből. Vasárnap több ezren tüntettek a város stadionjában a keddi támadás miatt, a megmozduláson részt vett Szomália elnöke is, aki "vallási bűnözőknek" nevezte az al-Sabab tagjait.

Szomáliának 1991 óta lényegében nincs kormánya. A gyenge átmeneti kormánynak az iszlamista fegyveresekkel kell megküzdenie az ország irányításáért. A keddi támadás és újra feltámadt harcok nemcsak a kormánynak jelentenek komoly gondot, hanem az országban működő segélyszervezeteknek is, amelyek eddig is nagy kockázatot vállaltak, hogy élelmet juttassanak el az aszály és az éhínség sújtotta területekre.